Frågor och svar om Ätstörningar

25 Jan 2010, 11:00 80
Annat, 0 år
Question


Hej Catherine!

Jag har lidit av "ätstörningar" eller vad man ska kalla det i ca 3,5 år nu, men aldrig vågat ta hjälp av någon. Jag är annars en "helt vanlig tjej" men jag klarar verkligen inte av att äta inför folk. Det gör att jag väldigt ofta får problem, för alla undrar varför jag inte äter osv. Jag väger nu xx kg och är xx cm lång. Jag vet inte vad det beror på varför det är så här, jag mår verkligen sjukt dåligt över det, och jag kan inte hålla kvar mat i magen när jag väl äter. Då spyr jag, och jag behöver knappt köra fingrarna i halsen, för min kropp har lärt sig att den ska kasta upp allting så fort nånting kommer ner. Så jag har en fråga angående det, kan man "träna bort" att man ska spy, och istället få magen att behålla maten?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Jag förstår verkligen att du mår väldigt dåligt av det här både psykiskt och fysiskt. Det är tyvärr mer komplicerat än att bara lära om magen att behålla maten. Jag önskar att jag kunde säga annat. Du behöver få komma under behandling för att kunna bli helt frisk ifrån detta då en ätstörning är en sjukdom som man behöver hjälp med att komma ur. Kika på hemsidan http://www.abkontakt.se under "här kan du få vård". Där finns alla behandlingsenheter som man kan söka sig till. Jag råder dig verkligen att berätta detta för någon nära vuxen i din omgivning som kan hjälpa dig vidare till vård. Tro mig när jag säger att det är lika bra att ta tag i detta nu än att vänta ytterligare 3,5 år och sedan ändå bli tvungen att söka hjälp till slut.
Jag vill även att du kikar på hemsidan om munhälsa vid bulimi så att vi iaf är lite rädda om dina tänder som påverkas mycket vid upprepade kräkningar. Men kom ihåg att du ändå måste ta tag i roten till problemet och så småninom sluta kräkas för att inte tänderna ska må bra igen.

Kom ihåg att du är värdefull och värd att ha det mycket bättre än du mår nu!

All värme och styrka på vägen!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar