Frågor och svar om meningen med livet

25 Jan 2010, 20:00 255
Annat, 0 år
Question


Hej!

Kan du förklara Jonatecknet som nämns Matteus 12:38-42?

Och säga vad Liknelsen om det förlorade mynet kan antyda? (Lukas 15:8-10)

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Jesus använder en känd berättelse om profeten Jona för att göra en förutsägelse om sin egen död och uppståndelse. Jona kastades i havet och slukades av en valfisk. Efter tre dagar spottade fisken upp honom på land igen och så fick Jona fortsätta den uppgift han fått av Gud. Man kan säga att Jona var i dödens grepp i tre dagar och nätter.

När människorna vill att Jesus ska visa dem ett tecken för att de ska tro på honom, såsom att förvandla stenar till bröd eller något annat spektakulärt, då säger han att de inte ska få se något annat tecken än Jona-tecknet. Det betyder att även Jesus kommer kastas i dödens grepp och vara i dödsriket i tre dagar, men sedan uppstå från de döda. Det enda tecknet de kommer att få är tecknet om hur Jesus besegrar döden eller går genom död till liv.

Sedan säger Jesus: Här finns något som är mer än Jona. Det vill säga Jesus ser på sig själv som någon som är mer än en profet. Där finns en antydning som varje bibelläsare själv får ávgöra vad den betyder.

Liknelsen om det förlorade myntet kan man skriva en hel bok om. Om du läser sammanhanget ser du att först kommer ett avsnitt om det förlorade fåret och efter myntet kommer berättelsen om den förlorade sonen. Liknelserna betyder bland annat att ingen är glömd av Gud, ingen kan straffa ut sig från Guds kärlek och alla är välkomna till Gud. I liknelsen om fåret kan man se herden som Gud, i myntet är det en kvinna som symboliserar Gud och i berättelsen om den förlorade sonen är det pappan som föreställer Gud.

Det roliga med liknelsen om det förlorade myntet är att det är en kvinna som föreställer Gud. Tappar hon bort ett av sin dýrbara mynt letar hon överallt tills hon har hittat det. När vi går vilse och tappar bort oss själva såsom det går för myntet. Då kommer Gud att leta tills hon hittar oss. Hon ger aldrig upp. Vi är alltid välkomna. Och när vi kommer på rätt kurs i livet igen då blir hon så glad att hon ställer till med fest.

Det finns en kärlek från Gud till människa som jag inte riktigt kan förstå och som inte riktigt går att förklara. Därför finns dessa liknelser för att erbjuda nya och annorlunda perspektiv på relationen Gud-människa. Till sist, det finns inga fel eller rätt att tolka liknelsen på. Din tolkning blir rätt för dig när den är meningsfull för dig.

Jag hoppas inte svaret blev för krångligt. Undrar du över något mer?
Hälsningar!
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar