Frågor och svar om Ätstörningar

28 Jan 2010, 13:00 83
Annat, 0 år
Question


Hej, jag är en tjej på 14 år, fyller 15 i år, jag tror att jag har en ätstörning, men jag är inte säker. först och främst mår jag dåligt för att jag e så lång! jag är för lång. jag är snart 1,77 och alla är så mycket mindre än mig. usch jag mår så dåligt över att alltid behöva "titta ner" på folk, jag kan inte ha klackskor eller något. jag vill sluta växa! jag vägde xx kg förut, men nu har jag halkat ner till 61... det värsta är att min vikt pendlar så otrooligt mycket. är det normalt? Jag kan väga xx en dag, (och då hoppar jaga över minst 1 måltid nästa dag) och en annan dag xx... jag hoppar alltid över frukost och är beronde av att väga mig och kolla Bmi på nätet, Jag VILL vara underviktig..jag vill att folk ska se mig vad ska jag göra??
jag äter mycket godis och mycket onyttigt, men jag kan inte äta 3 hela måltider.. ibland inte ens 2. Jag är desperat över att gå ner i vikt, jag vill gå ner till xx. Jag är så kurvig och mår dåligt över att jag är tjockare än alla andra. jag jämför mig hela tiden med andra i min omgivning vilket kan vara ett
problem. En vän i min närmaste omkrets har anorexia, och et är jobbigt att
sitta och äta lunch med henne... hon äter så lite. och när andra äter lite, så
får jag ångest.
ÅNGESTEN TAR ÖVER.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina tjejen!

Hör att du inte alls mår som du ska.
Istället för att fokusera på hur du ska gå ner i vikt vilket bara kommer spä på din fixering och göra dig sjuk så behöver du ta tag i detta NU. Jag rekommenderar varmt att du till och börja med tar kontakt med en terapeut så att ni kan börja jobba på din självkänsla innan det här går ännu längre! Jag vill att du tar upp dina problem kring maten så att hon kan hjälpa dig eller hjälpa dig vidare till en ätstörningsenhet om ni bestämmer att det behövs. Ta kontakt med en skolkurator, Bup eller på ungdomsmottagningen. Tro mig när jag säger att ju förr du tar tag i detta ju fortare kommer du mår bra igen.
Det som du känner bygger på så mycket mer än själva vikten, det har bara "satt sig där". Du är långt ifrån överviktig och det är inte meningen att du ska se dig själv på det här sättet. Du säger att du vill att folk ska se dig? Funderar om det dels är därför du fått denna fixering vid vikten?
I vilket fall som helst, sök upp en terapeut Nu!

Önskar dig all lycka till på vägen! Va rädd om dig och kom ihåg att du är värdefull precis som du är!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar