Frågor och svar om regler och moral

29 Jan 2010, 14:00 822
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är kristen-ortodox.
Mina föräldrar säger att jag inte får ha sex före äktenskap eftersom de bara tycker så. Om jag frågar dem varför, brukar dem svara "för att det bara är så, det är så i vår religion".
Men hur kan dem veta det? Dem har aldrig läst bibeln eller vet mycket om vår religion.
Men om jag har sex innan äktenskap, bryter jag mot någon regel i den kristna-ortodox religionen? Kommer Gud se mig som en mindre värd människa då? :(

Jag har en pojkvän just nu, och vi har varit tillsammans i två månader. Jag misstänker att han vill ha sex med mig eftersom det bara är något jag ser på honom. Nu vet jag inte hur jag ska säga till honom att jag vill vänta tills äktenskapet... eller måste jag?
Jag är totalt förvirrad och har ingen jag kan vända mig till om råd, så jag hoppas att du kan svara mig :(...
Tack på förhand!

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Det står inte tydligt uttryckt i Bibeln, i alla fall inte i Nya Testamentet, att man inte får ha sex före äktenskapet. I de flesta religiösa/kristna kulturer har det funnits en tradition av att inte ha sex före äktenskapet. Anledningarna till det kan vara många. Förr i tiden fanns inte preventivmedel och risken att det blev barn var stor och då kommer automatiskt följdfrågan: Vem ska försörja barnet och modern? Det här var en livsviktig fråga. Därför var det säkrast att reglera sexualiteten till äktenskapet.

Det här är en tradition som har blivit lite svagare bl a pga av preventivmedel och p-piller. Sexualitet, familj och tradition är tre mycket starkt laddade ord. De har också en stark koppling till varandra. Det kan vara en anledning till att dina föräldrar säger: för att det bara är så. Att inte ha sex före äktenskapet hänger ihop med den religiösa traditionen. Om det alltid kommer att vara så, kan jag inte svara på.

Enligt min tro kommer Gud inte se dig som mindre värd. Du kan inte straffa ut dig ur Guds kärlek. Det kan ingen människa. Konflikten kommer att ligga mellan dig och dina föräldrar och inte mellan dig och Gud.

Till sist måste du fråga dig vad du vill. Och du måste tänka dig in i vilka konsekvenser olika handlingar får. En som kan hjälpa dig med detta är Michelle Stewart som finns med här på ungdomar.se. Hon jobbar dagligen med liknande frågor. Jag föreslår att du mejlar henne på [email protected] Då får hon ditt mejl i sin låda och ingen annan behöver se det

Varma hälsningar
Anders Hedman

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar