Frågor och svar om självförtroende

4 Feb 2010, 17:00 90
Tjej, 13 år
Question


Hej jag har jätte dåligt självförtroende... mina kompisea tycker att inte jag kan ha någon kille heller. Jag skulle vilja ha lite tips på hur man får bättre självförtroende... Tacksam för svar...

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Det jag undrar över först är varför dina kompisar säger att du inte kan ha någon kille? Det låter inte så snällt av dem.

Att ha dåligt självförtroende är väldigt vanligt. Ofta klagar vi människor mycket på oss själva, och vi gör det omedvetet. T.ex om vi gör fel, så tolkar vi det som att vi är dåliga och värdelösa. Det här går man lätt och upprepar för sig själv och så blir det till slut nästan som en sanning.

Om vi istället försöker göra tvärtom, att upprepa för oss själva när vi har gjort något bra t.ex. "jag är bra på matte, jag är bra på att lyssna, jag är bra på att rita", så kommer det istället att bli någon slags sanning för oss.

Och vi är ju alla bra på något! Men ingen kan vara bra på allt.

Försök avv inte bry dig inte om vad dina kompisar säger, det verkar vara något de säger för att vara taskiga mot dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar