Frågor och svar om Ätstörningar

5 Feb 2010, 14:00 116
Annat, 0 år
Question


Hej, jag heter M och vill gjärna fråga om ätstörning. Om man är fixerad av vikten och det går ut över maten, att man hoppar över det ibland, har man ätstörning??? Aså jag får ångest över hur jag ser ut och det känns som inte min mamma eller pappa förstår mig hur jag känner mig. Har jag en ätstörning eller??? Jag väger mig varje dag och kan inte sluta och går jag över xxkg då får jag panik och måste jogga eller dansa, aså fysiskt. Jag vill ha bort de tankarna men det funkar ju inte. Vågen är gömd för att jag vägde mig förut stup i kvarten, men nu har jag hittat den och väger mig i smyg när det funkar. Jag pratar hela tiden om nyttig mat och blir ibland förbannad om jag ätter mellanmål. Har jag en ätstörning???

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Då jag inte är en läkare så får jag inte sätta en diagnos som du säkert förstår. Däremot så kan jag tala om att du har en ätstörning och att detta är allvarligt. Du behöver verkligen ta hjälp för detta. Antar att din föräldrar redan "varit på dig" eftersom vågen är gömd i hushållet så jag föreslår att du berättar hur det egentligen är och att du/ni sedan tar kontakt med en ätstörningsenhet. Alla dessa finns på http://www.abkontakt under "här kan du få vård".
Det går att blir Helt frisk ifrån det här. Det går att slippa alla dessa jobbiga tankar och känslor om dig själv, kroppen och maten men då behöver du få vård eftersom en ätstörning är en sjukdom.

Sök den vård som du har rätt till och kom ihåg att det går att bli Helt Frisk!

All värme och styrka på vägen!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar