Frågor och svar om första gången

5 Feb 2010, 15:00 321
Tjej, 16 år
Question


hej, jag har varit ihop med min pojkvän i ungefär ett halvår nu. Både han och jag var oskuld när vi blev ihop. Men sen när han frågade om jag ville sova över hos honom blev jag orolig att mina föräldrar inte skulle tillåta det eftersom vi är kristna. Så jag sa inget till dom utan sov över hos honom i smyg när dom var borta. men när han frågade om jag ville ha sex sa jag nej och sedan undrade han varför jag inte ville. Jag har sagt till honom att jag är kristen och jag har också sagt att jag inte vill bli av med min oskuld för tidigt, egentligen inte förrän jag gifter mig, men han verkar inte förstå utan fortsätter fråga om jag vill ha sex. Så vi hade analsex en gång för jag tänkte att det inte var samma sak, men det var inte skönt och jag tänker inte göra om det. Jag vet inte hur jag ska lösa det här problemet, jag vill ju va med honom, men jag vill inte just ha sex än. det bästa skulle vara om vi skulle gifta oss men det är jag säker på att han kommer tycka är för tidigt. Hur ska jag göra? snälla snälla svara!!

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Man ska aldrig ha sex om man inte vill. Fortsätt att stå på dig! Det är väl egentligen ingenting man ska göra om man inte vill. Det känns aldrig bra efteråt. Det känns heller inte bra när någon tjatar eller är påstridig. Varje människa vill bli och behöver bli respekterad i sitt ja och sitt nej. När man säger nej och personen fortsätter att tjata så känner man sig inte respekterad. Eller vad säger du? Tyckte du att han respekterade dig eller ditt nej? Tycker du att man måste ställa upp på sex för att man sover över hos din kille/tjej? Man behöver aldrig ställa upp på någonting som man inte vill tycker jag.

Om han tränger sig på din självrespekt (ditt människovärde) och får dig att göra något som minskar din självrespekt så orsakar hans agerande att du är mindre värd än honom. Hans vilja till sex är viktigare än din vilja att vänta. Det betyder att han är viktigare än du. Om det här fortsätter så kommer ni inte att vara jämlika inför varandra. Det här tycker du kanske är väldigt drastiskt att jag skriver men tänk dig detta: Då och då kommer ni att vilja olika saker. När det kommer till sex så kommer hans vilja att vara starkare än din. Frågan om sex är en stor och viktig fråga. Om det blir så att du ger efter lite grann då och då så kommer din självrespekt att minska lite grann hela tiden. Den minskar så lite att du inte märker det. Det leder till att han får mer och mer makt över dig och i samma takt så får du mindre och mindre självrespekt blir. Förstår du var detta kan sluta?

När man är kär tänker man oftast inte så här. Varför skulle man göra det? Han är ju alldelels underbar och vill mig inget ont, kanske du tänker. Det är sant. Men om man inte respekterar sin älskades nej i en så viktig fråga som sex så har man problem med sin medkänsla. Du har sagt nej och dessutom angett ett bra argument. Något som man verkligen inte behöver göra. Och ändå respekterar han inte ditt nej. Han vill inget ont men han låter sina egna intressen och behov gå långt före dina. Jag ber dig att tänka efter. Din självrespekt är kanske det dyrbaraaste du har. Stå på dig. Det finns ingen i hela världen som är mer värdefull än du. Det gäller oavsett om man är kristen eller inte.

Tänk på att man måste vara 18 år för att gifta sig. Det är Svea rikes lag som bestämmer det. Men 18 år också väldigt tidigt för att gifta sig. Jag säger så här: Gift dig aldrig bara för att det ska bli tillåtet att ha sex. Det är ingen bra grund att bygga ett äktenskap på. Det blir svårt att få det förhållandet att hålla. När man är 18 år har man mer erfarenhet. Man känner sig själv bättre. Kanske är man modigare och bättre på att säga ifrån. Ett förslag är att du tänker dig att vid 18 år är jag en myndig tjej och då borde man säga kvinna. Det är kanske först då du är redo att ha sex. Om du då känner dig redo och är tillsammans med någon du älskar. Gör då vad du känner för och strunta i det där med att man måste gifta sig. Att ha sex kan vara känsligt, svårt och härligt. Att då hålla på att tänka på äktenskapet mitt i allt detta gör det hela ännu krångligare.

Gör aldrig något som du inte vill. Kämpa varje dag för att behålla din självrespekt. Du vet väl om att du är värdefull.

Hälsningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar