Frågor och svar om meningen med livet

5 Feb 2010, 16:00 95
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag har lite funderingar angående svordomar. Vad jag vet så säger bibeln att man inte ska missbruka herrens namn, men det står ingenting om att det är en synd ord kopplade till helvetet. Så i praktiken är det mer syndigt att säga "Herregud" eller "Kors i herrens tak" än att säga "Fan", "Helvete" och "Jävlar". Hur ser du som präst på saken?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Vad gäller svordomar så tror jag att de som lider mest av svordomarna är våra medmänniskor och inte Gud.

Du ska inte missbruka Herren din Guds namn. Vad handlar det om? Det finns många tolkningar. Budordet påminner om att det finns saker som är heliga. Glöm inte bort det heliga i ditt liv. Om vi glömmer att det finns en Gud, en skapare och en god mening bakom allt så glömmer vi kanske också vikten av de goda gärningarna. När vi blir likgiltiga inför Gud, skiter i Gud och menar att det där med Gud är fullständigt meningslöst. Kanske är det då vi missbrukar Guds namn. När vi då slentrainmässigt kastar ut en massa ord om Gud som vi inte menar förminskar vi Guds storhet. Kanske är det så att vi sprider en likgiltig hållning inför skapelsen och skaparen. Gud blir värdelös och intetsägande. Det känns skrämmande för mig - att leva i ett samhälle där Gud är värdelös och intetsägande.

Min slutsatser är att det ligger något i vad du säger. Men att svaret är betydligt mer komplext än vad man kan ana. Jag tror också att det är mer syndigt att man som troende fastnar/fokuserar på såna här lite ytligare diskussioner om svordomar istället för att fokusera på att göra goda gärningar. Jag tror att den outgrundliga kraft som ville våra liv blir glad när hon ser hur vi kämpar för fred och förståelse, mångfald och trygghet och besviken när vi fastnar i trivialiteter. Om du träffar någon som skäller på dig för att du svär och att du då syndar, fråga då vad han/hon har gjort för att förbättra världen idag. Det är ju en mycket intressantare diskussion tycker jag.

Hälsningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar