Frågor och svar om Ätstörningar

8 Feb 2010, 16:00 118
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag undrar en sak som inte är så speciellt allvarlig och är inte alls i det läget som andra tjejer är i som verkligen behäver eran hjälp, men jag har en fråga. Jag är 168 cm lång och väger xx.x kg och är oftast nöjd med min kropp.. men jag känner press på mig att jag måste vara smalare och smalare hela tiden, känner att jag måse börja banta nu ännu mer. Även fast jag har gått ner 3 kg (vägde nästan xx förut). Är det här ett problem som en början till anorexi eller är det normalt att känna såhär?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Oerhört bra fråga du ställt!

Många tror att för att ha en ätstörning så måste man vara underviktig eller utföra vissa handlingar osv men det stämmer alltså inte. En ätstörning handlar om tankar och känslor. Det finns en diagnos som heter UNS och betyder "Utan närme specifikation" som är den största ätstörningen, alltså med flest drabbade. Till den gruppen hör alla tjejer och killar som inte utför vissa handlingar men mår oerhört dåligt och har dragningar till att kunna bli anorektisk eller bulimisk eller hetstäningsstörning beteende.

Jag vill därför att du söker hjälp för dom här känslorna du går omkring med då det är mycket möjligt att du har en ätstörning. Rekommendrar att du berättar för några vuxna närstående och tar hjälp av antingen en skolsköterska eller husläkare för att få hjälp vidare (ibland kan det vara skönt att börja där för att få mer hjälp vidare) och sedan med en ätstörningsenhet eller Bup beroende på vad ni kommer fram till passar just Dig. Det finns alltså olika vägar att gå, olika lternativ man kan välja för att bearbeta bort dessa jobbiga tankar och känslor så känn efter vad du tror kan passa dig (man kan alltid byta om det blir fel, glöm inte det).
Så berätta för närstående ex din föräldrar, kontakta en läkare eller Bup eller en skolsköterska för att diskutera allt detta vidare och behöver du så finns alla ätstörningsenheter på http://www.abkontakt.se

All värme och styrka på vägen!

Kom ihåg att det går att bli helt frisk men då en ätstörning är en sjukdom så behöver man hjälp för att komma ur den. Va inte rädd för att ta den hjälpen!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar