Frågor och svar om menstruation

10 Feb 2010, 18:00 72
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har bara en liten fråga/sak jag vill säga..
Varje gång jag får min mens så har jag det i ca 7 dagar! Jag vet att det är normalt, men min kropp är så liten emot min ålder och allt, jag ser ut som kanske en 12-åring! Jag har små bröst, och ja, allt är litet men ändå så blöder jag så mycket när jag har mens! Jag VET att många tänker så att ''vad mycket det är!'' och sånna saker men asså.. jag tycker att det här är jättejobbigt och jag vill inte blöda 1 hel vecka varje månad! Jag orkar oftast inte gå i skolan när jag har mens, och jag går jättekonstigt för att ''blodet ska hållar kvar i underlivet'' och att jag ''trycker'' ut det när jag går på toan istället.. Jag vet, det låter knäppt, men jag försöker förklara så gott som jag kan.
Jag skulle vilja testa tampong nån gång, men jag är oskuld och gör det inte ont att ha en tampong i underlivet då?? För jag har fått 4 st ''nybörjartamponger'' från en tidning förut, men det känns ändå läskigt och att det kommer göra ont när jag ska ta ut den när den ät uppsvullen och allt..
Jag tycker bara att det är så jobbigt! När jag har mens ligger/sitter jag alltid på mitt rum och kollar på TV.

Om du har några idéer eller tips så får du gärna skriva svar! :)
Tack i förhand

Svar
Helena Meyer
Nätvandrare, Fryshuset

Att blöda väldigt mycket vid mens kan vara jättejobbigt. Precis som du skriver så kan det kännas som att man inte vill göra saker, bara vara hemma och att det är obekvämt och pinsamt.

Jag tycker att du ska ta kontakt med din ungdomsmottagning och berätta för en barnmorska där. De kommer inte att tycka att dina frågor är de minsta pinsamma, för du är inte ensam om att ha dem, och tänka som du gör.

Om du inte vet vad din ungdomsmottagning ligger så kan du söka på http://www.umo.se. Det är en jättebra sida där du också kan få information om mens och allt möjligt annat.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar