Frågor och svar om kompisrelationer

18 Feb 2010, 20:00 96
Tjej, 18 år
Question


Hejsan! Jag har ett problem som jag gärna skulle vilja få hjälp med att lösa. Det är så att jag misstänker att min kompis är hypokondriker. Hon är hemma från skolan mist 2 gånger i veckan och ibland kan det gå flera dagar utan att hon kommer dit. Hon säger att hon har migrän, att hon spyr eller t.ex att hon har feber. Ibland går hon hem från skolan helt plötsligt och skyller på att hon mår illa eller har ont i huvudet. För några månader sedan var det bara någon gång i bland kanske en gång i veckan eller så men sen gjorde hennes kille slut och då blev det värre. Jag har börjat bli orolig nu och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vill ju hjälpa min kompis men samtidigt vill jag inte prata med henne eller någon på skolan om det för det kanske skulle leda till att vår vänskap tar slut. Jag kanske bara överreagerar men är det verkligen normalt att en 18 åring är sjuk varje vecka? :/

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Jag förstår att du blir orolig. Om någon är sjuk flera gånger i veckan så är det något som inte är bra. Kanske har din vän svår migrän, eller så är hon stressad eller mår dåligt på andra sätt.

Jag tror inte att er vänskap skadas om du försiktigt frågar hur hon har det och säger att du märkt att hon inte mått bra på senare tid. Fråga om hon vill berätta om hur hon mår. Kanske har det hänt något som hon behöver prata om, med dig eller någon äldre vuxen.

Om du inte kan prata med din kompis, så kanske du kan prata med hennes föräldrar, om de är schyssta?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar