Frågor och svar om kärleksrelationer

18 Feb 2010, 20:00 104
Kille, 21 år
Question


hejsan jag är en kille på 21 år och gillar en tjej som är 15 nu men hon fyller 16 i september nu i år .. min fråga är räknas man som pedofil om man e ihop var e gränsen . det är 6 års skillnad det är ganska mycket eller är det ok liksom .man vill ju inte göra fel inom sånt här .. . vet ej var jag ska vända mig. så fick jag reda på av en kompis att jag kunde vända mig hit. vill ta reda på saker om det är ok och sånt innan man tar ett steg fram skulle behöva hjälp med det ifall om jag ska ta ett steg tillbax eller inte

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Nej du är inte pedofil för att du är ihop med en tjej som är 16 år.
Däremot är det så att lagen är hårdare när det gäller sexuella relationer mellan ungdomar under 15 år och vuxna. Det är för att skydda barn och unga från destruktiva relationer med äldre.

Det viktiga är, som i alla relationer, att ni respekterar varandra och inte tvingar varandra till något. Särskilt viktigt eftersom du är flera år äldre.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar