Frågor och svar om Ätstörningar

23 Feb 2010, 10:00 55
Annat, 0 år
Question


Alla i min omgivning skyller på att jag är antligen smal elelr tjock.
Mina vänner säger att jag har matproblem för jag kan spy upp maten lite då och då och få ångest och kanske hoppar matvanor.
Men jag ser mej inte själv som ''ätstörd'' det är jag inte, jag vill minska min vikt för jag får ångest av att alla andra är smalare och mindre och vackrare, och jag är fet ful och äcklig ..
vad ska jag göra?
ungdomsmottagningen har jag varit på men det hjälpte ingeting, ville bara där ifrån

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Ibland är det svårt att erkänna för sig själv att man har ett problem. Det kan göra ont och därför slår man det ifrån sig. Om vi säger så här istället..

Om detta inte gällde dig utan en god vän. Denna vän kräktes upp sin mat med jämna mellanrum, som tyckte att hon var ful, äcklig, och hoppade över måltider för att må lite bättre med sig själv, skulle du då kalla detta ett sunt beteende eller skulle du tycka att hon hade ett problem?

Helt uppenbart så har du ett problem eftersom du gör dessa handlingar och tänker dessa fruktansvärda saker om dig själv!
Då du varit hos ungdomsmottagningen och det inte funkade så tycker jag att du direkt ska söka dig till en ätstörningsenhet. Jag förstår att det är svårt att se sig själv som "ätstörd". Lägg inte så mycket fokus på den benämningen om det känns jobbigt, det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att du får hjälp att sluta tortera din kropp på det här sättet, få hjälp att lära dig älska dig själv. Att inte vara så elak mot dig själv som du är just nu.
Alla ästörningsenheter finns på http://www.abkontakt.se under "Här kan du får vård."
Ju förr du tar hjälp desto bättre eftersom en ätstörning är en sjukdom som man behöver hjälp att komma ur. Sitt därför inte med det här längre än du säkert redan gjort. Det är inte ditt fel att du drabbats men ditt ansvar att ta hjälp och jobba dig ur det!

Kom ihåg att du är värd att få må bra med dig själv, kroppen och maten och att det går att bli Helt Frisk!

All värme och styrka!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar