Frågor och svar om meningen med livet

8 Mar 2010, 09:00 66
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har en fråga angående skapelsen i bibeln. Jag hörde från en kompis att Gud står bortom tiden, och att en dag är som tusen år, och tusen år som en dag för honom. för jag har känt mig ganska osäker på det här med skapelsen och det :S men om det är så, så kan jag känna mig mer säker. Är det så att Gud står bortom tiden?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Är det så att Gud står bortom tiden? Jag vet inte om jag genom att svara på din fråga kan göra dig mer säker. Ingen vet något exakt om den fråga du ställer. Alla människor har sina egna bilder eller uppfattningar om Gud. Men jag tror ändå att många skulle hålla med om att Gud står bortom tiden.

En del menar att man bara kan tala om Gud i negationer, alltså vad Gud inte är. Till exempel Gud är inte man eller kvinna, Gud är bortom kön. När man säger att Gud är bortom någonting, så säger man att Gud är större än eller mer annorlunda än vad vi kan föreställa oss. Vi kan aldrig förstå Gud eller begripa vad Gud är. En engelsk biskop (en mycket lärd präst) skrev en gång en bok som heter "Gud är annorlunda".

Det här uttrycket att Gud är bortom är ett ganska bra uttryck. En del säger att Gud är ljus och inget mörker finns i Gud. Men Gud är också bortom ljus. Det vill säga mer än ljus. Gud är kärlek, men Gud är också bortom kärlek och så vidare. Poängen med att använda bortom är att erkänna att min uppfattning om Gud bara är en pytteliten pusselbit bland miljarder pusselbitar om Gud.

När jag använder ord som tid, ljus och kärlek laddar jag dem med min historia och mina erfarenheter. Du laddar orden med din historia, din kompis med sin osv. När vi använder stora ord som kärlek så tror jag aldrig att två personer menar exakt samma sak. Det har min erfarenhet lärt mig. Därför är det både lärorikt och ödmjukt att beskriva Gud med ordet bortom. Det ger oss utrymme att ständigt fylla detta "bortom" med nya upptäckter och erfarenheter och så kan man man möta personer med andra uppfattningar än en själv på ett mer respektfullt sätt.

Hoppas att svaret inte blev för långt och krångligt.
Hälsningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar