Frågor och svar om kärleksrelationer

8 Mar 2010, 10:00 100
Annat, 0 år
Question


Hej jag har ett probelm. Jag är uppvuxen i en kristen familj, jag själv är kristen, många av mina vänner är kristna och jag går på en kristen skola.
Men jag är tillsammans med en kille som är okristen, jag har fått han att gå på ungdomsmöten å fått han byta skola till min skola. De är ju bra och så, men jag vill att han också ska bli kristen. Han säger själv att han vill de. Men verkar inte som att han tar de på allvar riktigt. För när vi är på kyrkan å sjunger lovsånger. Då sjunger ja till GUD, men han vänder sig till mig å sjunger till mig typ. Ja vill att han ska bli kristen om nu vårat förhållande räcker så långt att vi kanske gifter oss.

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
I Fryshuskyrkan där jag jobbar har vi ett grundläggande budskap. Vi vill med en kristen grundsyn förmedla att alla är älskade, älskade för dem vi är och inte för vad vi presterar, och att alla kan göra fel men inte vara fel.

Du har fått din kille att byta skola och gå på dina ungdomsmöten. Nu vill du att han ska bli kristen, på riktigt. Du vill att han ska sjunga lovsånger på rätt sätt. Du har lyckats få din kille att ändra sig på flera sätt för att passa dig. Hur länge tror du att du kan hålla på innan han känner sig otillräcklig? Duger han inte som han är?

Du känner till den gyllene regeln: Allt vad du vill att människor ska göra för dig det ska du också göra för dem. Han har gjort flera saker för dig. Skulle du vara beredd att göra samma saker för honom? Skulle du kunna tänka dig att byta skola? Gyllene regeln gäller lika mycket för er båda. Det spelar ingen roll om den ena är kristen och den andra inte. Ni är precis lika mycket värda. De här frågorna som jag har ställt är viktiga att du tänker kring.

Vad är kristen för dig? Det betyder nämligen olika saker för olika kristna. Jag tror att alla måste få vara kristna på sitt eget sätt så länge man inte skadar andra eller sig själv eller på något annat sätt skadar Guds skapelse. Vissa kristna sjunger inte lovsånger alls, en del lever i tystnad, andra lägger ner sin tid på rättvisefrågor och ber väldigt sällan, en del ber på knä och andra ber helst på cykeln om sommaren. En del tackar mest i sina böner och andra klagar. En del tvivlar mest och kan inte tro men försöker ändå. Är inte de kristna också, om de vill vara det?

Nästa stora fråga är: Vad är kärlek? Handlar det om främst om frihet, tillit, gemenskap, växande,tro, hopp, framtid eller nu eller något annat?

Det viktigaste jag kanske vill säga dig är att ta det lite lugnt. Du är 15 år och mycket kommer att hända de närmaste tio åren. En del saker kommer att göra dig lycklig och en del kommer att göra dig olycklig. Så är det för alla, särskilt mellan 15 och 25 år. Nu är det kanske din dröm att få gifta dig med din kille och bilda familj. Men enligt lagen får man inte gifta sig före 18 år och det har handlar om att bli mogen, växa färdigt och kunna fatta egna beslut som inte bara är inlärda av sina föräldrar.

Lycka till!
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar