Frågor och svar om missfall

10 Mar 2010, 20:00 171
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag är en tjej på 19 år som för några år sen blev gravid, men fick missfall. I och med att jag annars hade tänkt göra abort så uppsökte jag såklart en gynekolog. Men i och med att jag fick missfall så krävdes inte detta.

Det jag däremot fick göra var att gå och ta blodprov en gång i veckan för att se att graviditeten faktiskt försvann. Det jag blev tillsagd var att den försvann, men inte så snabbt som det brukade gå och därför misstänktes det att ägget hade fastnat och blivit befruktat i själva äggstocken. Men eftersom att min graviditet försvann sakta men säkert efter några veckor så gjordes ingenting mer.

På senare tid har jag hört att om detta var fallet så ökar risken för att jag inte kommer kunna bli gravid igen. Hur stor är den chansen?

Jag vill så gärna ha barn i framtiden..

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Om fostret fastnat i äggledare och utvecklas där kallas det för "utomkvedshavandeskap".

Om blodprovet till slut visade att hormonerna försvunnit, så var det inget ukh.

Om du är orolig så tycker jag att du ska gå och prata med en barnmorska på mödravårdcentralen, vårdcentralen eller ungdomsmottagningen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar