Frågor och svar om självmisshandel

18 Mar 2010, 14:00 146
Annat, 0 år
Question


Hej

Jag kanske har ett problem som du inte kan svara på, men jag vet inte vem jag ska vända mig till..
Det är såhär att jag för ca fem år sedan levde väldigt ett väldigt destruktivt liv med självskadebeteende och ätstörningar. Idag har jag tagit mig ur det värsta och tycker att jag har ett bra liv nu. Jag har pratat med kurator och accepterat att det som har hänt i mitt liv måste jag acceptera och försöka gå vidare.
Problemet är att jag har ett fult ärr från när jag har brännt mig själv med tändstickor. Nu pluggar jag till ett vårdyrke där jag inte får ha långärmat och varje dag jag ska ha praktik får jag en ångestattack för att någon ska fråga mig om varför jag har ärren. Varje gång påminns jag om det liv som jag levde då och får en ångestattack.
Det känns som att själva ärret är en viktig del i att jag mår dåligt.
Jag hörde från någon att det går att operera bort ärr. Vet du om det går? Och hur gör man då? Och är det jättedyrt?Jag orkar inte leva ett helt liv och påminnas om det som har hänt...
Hoppas verkligen att du kan svara...

Svar
Helena Meyer
Nätvandrare, Fryshuset

Hej,

De här tankarna är ganska vanliga bland dem som haft ett skadebeteende tidigare.

Du kan få operation bekostad av landstinget i vissa fall för att bleka ner ärr. Jag tror dock att det är väldigt viktigt att du försöker försonas med ditt ärr, precis som du har gjort med ditt förflutna.

Ett ärr är inte skamligt, och att ha skurit och bränt sig är inte något att skämmas för. Du är stark som har tagit dig ur det!

Börja med att prata med din kurator om ni fortfarande har kontakt, annars kan din husläkare hjälpa dig. Berätta hur du känner och att du vill se om du kan få hjälp att ta bort ärret.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar