Frågor och svar om att vara gravid

21 Mar 2010, 14:00 246
Annat, 0 år
Question


hej, jag är en 15 årig tjej och jag är gravid.
jag är nu i åttonde veckan och jag vill verkligen ha det här barnet.
och jag vet vilket ansvar det kommer bli, med att mata, vara uppe nästan hela natten, allt. Jag kanske ska få behålla barnet men isf ska jag få egen lägenhet och få pengar av soc. Men min mamma håller på att gnälla att jag inte kan ta hand om ett barn för jag inte kan ta hand om mig själv heller. Men jag orkar inte med hennes tjat och jag vill verkligen inte göra abort, för nu är det snart försent med piller och måste skrapa men det vill inte jag.
Kan du ge mig några råd eller bara skriv vad du tycker om detta?
Puss&Kram

Svar

Hej,

Jag tror att det är dags att både du och din mamma stannar upp och tänker till ordentligt.

Du är 15 år, och din mamma har ansvar för dig, det försvinner inte för att du blir gravid. Du är inte myndig, men över en graviditet bestämmer bara du, och ingen annan. Självklart gör det din mamma både orolig och maktlös.

Du behöver inte någons tillåtelse för det, och det handlar inte om du får en lägenhet eller inte.

Det handlar inte om att orka med någons tjat eller inte, ni måste båda ta tag i det här nu, för snart kommer det en ny liten människa som behöver en bra miljö att växa upp i. Det är inte ok att föda ett barn till en familj där det är tjafs och bråk hela tiden.

Valet är inte mellan att slippa skrapa eller inte, valet är mellan att göra abort eller få ett barn som du alltid kommer att ha ansvar för, i hela ditt liv. Det handlar om att du ska flytta hemifrån, ta ansvar för dig och ett litet barn och leva ett vuxet liv i fortsättningen.

Att föda ett barn är också ett extremt större ingrepp än att göra en kirurgisk abort (sk skrapning).

Det är mina tankar kring det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar