Frågor och svar om bråk

30 Mar 2010, 10:00 107
Annat, 0 år
Question


Jag känner en flicka som har och har haft problem hemma. Hon är 11 år och har både ADHD och diabetes så behöver nog lite extra hjälp. Hon har syskon som inte bor hemma länger. Hennes far bryr sig inte om henne men ändå hon måste vara där. En gång valde han att se sport i ställe för att ge flickan mat. Flickans mamma har varit ihop men en gubbe som dricker och bråkar. Han slås en del med. Flickan har nog sett en del.
Jag vet att allt håller på att bli bättre för flickan men hon skulle nog behöva få hjälp ändå. Flickans mamma med. Hon har nog också nå funktionshinder skulle jag gissa. Det känns så svårt att höra allt det här från mamma och anndra vänner och släkt. Alla säger att nå borders göra men inget händer ju. Så nu vill jag ta tag i det. Jag har redan frågat 7 anndra personer så mina idéer börjar ta slut. Om du kan komma med nå nya idéer eller vad som helst så tack

Några saker bara. Jag tänker inte prata med nån kuraton och jag tänker inte gå till socialen. Jag har ingen kontakt med flickan och kan inget om hennes skola.

Svar

Du är orolig och bryr dig om en flicka som kanske far illa i sin familj. Du bryr dig och vill hjälpa henne, men vill inte få hjälp av en kurator eller socialtjänsten. Det är bra att bry sig om andra och vilja hjälpa men ibland kanske det inte är så lätt.

Det låter som att din mamma och din släkt känner den här familjen. Kanske kan du fråga dom varför ingenting händer och varför dom inte gör något istället för bara pratar om det? Det är dom som är vuxna som har ansvar och som vet vad man kan göra och vart man kan vända sig. Om dom förstår att det bekymmrar dig kanske dom blir mer benägna att agera istället för bara prata.

Du säger att du inte har någon kontakt med flickan, men kanske kan du ta det? Många gånger när man har det svårt kan det hjälpa att veta att någon finns där och bryr sig. Om du lär känna henne så kanske du också får veta mer om hur hon faktiskt känner och mår. Man kan inte ta för givet att hon vill ha hjälp eller mår dåligt, men man kan ta reda på om så är fallet. Dessutom kan det vara värdefullt för henne att ha en vettig, lite äldre kompis att prata med ibland. Kanske bara på msn eller kanske irl. När man har bättre kontakt med någon så kan man också ge råd om att hon själv ska söka upp t.ex. skolkuratorn, och kanske hjälpa henne att hitta dit även fast man själv inte hittar så bra. Skolkuratorn vet vart man kan vända sig och är också bra på att lyssna och ge stöd.

Om du vill kan du lägga till mig på msn, eller tipsa tjejen om min adress om hon vill prata med någon.

Min msn är: [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar