Frågor och svar om Ätstörningar

30 Mar 2010, 15:00 85
Annat, 0 år
Question


Hej, jag är en tjej på 13 år ja är ca 1.56lång och väger ca xxkg.
Jag vet inte om ja ligger i normalvikt men ja är värkligen jätte rädd för att gå upp i vikt.. och äter ganska mycket (tycker jag) men alla säger att ja ser underviktig ut och att ja äter jätte lite.
Men ja tycker värkligen inte det.. Men ja är rädd för det håller på att spåra ut för får jätte mycket ångest när ja ätit så ja äter knappt någon frukost ingen lunch och ganska lite middag..
Och går hem från skolan varje dag nästan och ja går ner i vikt nu.
Så ja är somsagt lite rädd att ja antagligen får för lite kontoroll över maten och går ner eller upp.. ja vill jätte gärna ha svar men tack!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Vad duktig du är som insett att du inte alls mår som du ska och att du är så medveten om att även omgivningen kanske har en sanning när de säger att du inte äter som du ska och är underviktig.

Svaret är alltså ja, du är underviktig och detta är verkligen inte bra för någon men ännu sämre för dig då du är så ung och din kropp fortfarande inte växt klart. Det är alltså superviktigt att du gör något åt detta och det snart, innan det förvärras ytterliggare.
Jag rekommederar varmt att du försöker berätta detta för dina närstående, tex föräldrar så att de kan hjälpa dig att söka hjälp för det här. Berätta precis som det är, att du får ångest av tanken på att gå upp i vikt, gå prommenader och inte äter som du ska.
Du och dina föräldrar får gärna höra av sig till oss på ABK om ni behöver råd kring vart man kan vända sig osv.

Lyssna på mig när jag säger att ju förr du tar tag i detta desto bättre. Det kommer fortsätta att vara så här annars och få konsekvenser för din kropp som är under utveckling och givetvis för din mentala hälsa.
Du kommer aldrig ångra dig den dag du slipper ha dessa tankar och handlingar utan istället älskar dig själv.

All värme och styrka!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar