Frågor och svar om bråk

30 Mar 2010, 16:00 163
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har en bror som har adhd. Och det är så jobbigt, för han blir lätt arg och när han blir det så blir han våldsam.
För några dagar sen blev han arg på min lillebror och slog och knuffade ner honom på golvet. När sånt händer är det alltid jag som måste lugna ner honom så att han inte fortsätter att slåss, och det är ju inte så lätt eftersom han är både äldre och starkare än mig. Mamma och pappa orkar inte göra något längre.
Sen de där hände har jag haft jättesvårt att somna. Varje gång jag blundar spelas "filmen" när han slåss upp. Hatar att se min lillebror så ledsen. Och det är skitjobbigt att behöva gå runt och vara rädd för sin egen bror...vet inte vad jag ska göra?

Svar

Hej!

Det låter som en svår situation att leva i. Man ska inte behöva vara rädd för sin bror, och man ska heller inte behöva vara den som lugnar honom. Det är alltid de vuxnas ansvar att skaffa sig verktyg att hantera ett barn med t.ex. adhd. Det är inte heller ditt fel att din lillebror är ledsen, även där är det vuxnas ansvar att se till så att han inte far illa eller mår dåligt. Och också så att inte du far illa, mår dåligt eller tar på dig för stort ansvar.

Man tycker ju om sin familj och vill att alla ska må bra. Då är det jobbigt att behöva se sin lillebror ledsen och att vara tvungen att försöka lugna den som man kanske är rädd för. Det är inte konstigt att du får svårt att somna.

Kanske kan du prata med skolans kurator? En kurator är bra på att lyssna och ger råd, och kan finnas där som stöd för dig.

Det finns också en förening för människor med neuropsykiatriska diagnoser som det kallas, bland annat just adhd. Där finns ett forum som du kan bli medlem i. När man blivit godkänd medlem kan man skriva i forumet där och be om råd och hjälp av andra anhöriga. Kanske finns det någon som varit med om samma sak, eller så vet dom helt enkelt hur det känns att ha ett syskon med adhd. Jag tror att det finns någon tråd för anhöriga där, annars kan du säkert skapa en.

Föreningen heter Riksförbundet Attention, och forumets adress är:
http://www.attention-riks.org/index.php

Du får också lägga till mig på msn om du vill prata mer med mig.
Min msn är: [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar