Frågor och svar om självmisshandel

31 Mar 2010, 16:00 116
Tjej, 15 år
Question


Hejsan! Jag har ett problem. Jag har sedan ungefär ett hår tillbaka sysslat med att skada mig själv på olika sett (slå mig själv med hammare, skurit mig ect). Jag pratade för inte alls så länge sedan en av mina lärare då hon sett att jag har skärsår på benet. Jag lovade henne att sluta och de höll en månad, nu har jag smått börjat igen. Problemet är: Att jag VILL skära mig, jag trivs med det och jag mår bra. Jag skär mig på benen för att ingen ska se, och om ingen ser så är det väl ingen fara? Jag borde ha rätt till att göra vadsomhelst med min kropp, sålänge ingen annan tar skada, och om de inte vet och ser det varje dag så är det väl inga problem? Är det okej att jag fortsätter? Jag vill göra det.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Det är inte alls ovanligt att må bra av att skära sig, det är tvärtom därför många fastnar i det.

Det jag funderar över är varför du skär och skadar dig? Är det i vissa situationer som du behöver göra det? Om man skär sig istället för att ta tag i det som framkallar ångest och ledsenhet så kommer inget ändras, ångesten finns kvar och nästa gång kanske du måste skära mer och djupare.

Eftersom du ändå har skrivit till mig och frågat om du kan fortsätta, så tror jag att det finns tvivel hos dig om det här är ett bra sätt att handskas med ångest och ledsenhet.

Om det är smärtan, blodet och kicken du är ute efter, och inte ångestlindring, så finns det bättre saker att göra. Många som tatuerar och piercar gör det för kicken förrutom att det är snyggt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar