Frågor och svar om självmisshandel

11 Apr 2010, 20:00 128
Annat, 0 år
Question


Hur ska jag sluta skada mig själv?

Jag har gjort det i snart 3 år nu, fast jag har förnekat det fram tills ungefär någon månad sedan. Dock så har jag gått från att skada mig själv genom att kanske bita mig själv i fingret eller mindre till att börja skära mig med nålar etc.

Detta är det enda jag tänker på, det stör min sömn så att jag inte ens klarar av att gå till skolan och jag skär djupare och längre för varje dag.

jag har ingen aning om hur jag ska göra för att sluta, och jag är livrädd för vad som skulle hända om mina vänner och familj får reda på det. Jag vågar inte ens ha knivar eller andra vassa föremål på mitt rum eftersom jag är rädd för vad jag skulle göra mot mig själv med dem.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

tack för ditt modiga mail.

Det du beskriver är vanligt, att man börjar med att skada sig lite då och då, och sedan måste göra det mer och oftare.

Det är svårt och ensamt att bära på en sån hemlighet, och du skriver att du är rädd för att din familj eller vänner ska få reda på det. Men kanske behöver du prata med någon om det? Om inte familjen, så kanske med någon annan vuxen som du litar på? Finns det någon kurator eller skolsyster på skolan?

Om man mår dåligt och skadar sig så kan det behövas stöd för att kunna bryta med beteendet och hantera känslorna som gör att man vill skada sig.

Lägg till mig på msn om du vill prata, [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar