Frågor och svar om sex

13 Apr 2010, 16:00 145
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har en fundering. Jag är en kristen tjej.
När jag var 15 år blev jag utsatt för en våldtäkt. Nu är jag 20 och har en pojkvän. Han vill ha sex och tycker det är väldigt viktigt. Jag däremot bryr mig inte så mycket, för sex betyder ingenting för mig. För mig är det inget speciellt, vackert eller något jag njuter av. Min pojkvän vet om det som hänt mig och han vill inte göra någonting som jag inte vill eller som jag tycker är jobbigt.. Men det är inte det som är problemet. Problemet är ju att det inte betyder något.

Men hur ska jag göra? Ska jag helt avstå från sex? Jag är ju 20 år. Ska jag aldrig kunna ha sex med min pojkvän. Jag älskar verkligen min pojkvän och vill att han ska må bra och han vill verkligen ha sex. Ska jag "ställa upp"? Det kan väl inte spela någon roll eftersom jag ändå inte bryr mig. Eller blir det fel?
I min kyrka predikar dom att man inte ska ha sex innan man är gift. Men det känns inte som om det spelar någon roll heller. Jag är ju inte oskuld längre efter det som hände. Så jag är ju redan syndig och redan "använd".
Skulle vara tacksam för ett råd.

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Det här är flera viktiga och stora frågor. Jag tycker aldrig man ska "ställa upp". Tror inte att det känns bra efteråt. Om man verkligen älskar någon så ska man ju "ställa upp" för varandra. Men "ställa upp" i det avseendet betyder ju hjälpa varandra. Jag kan inte se att du blir hjälpt av att "ställa upp". Du skriver - det kan väl inte spela någon roll eftersom jag ändå inte bryr mig. Med det resonemanget kan du gå ut och ha sex med vem du vill eftersom du ändå inte bryr dig. Men det tror jag inte att du vill. Det blir också konstigt för din pojkvän om han tycker att sex är något viktigt och du "ändå inte bryr dig". Nej, jag tror att ställa upp på sex för att du inte bryr dig kan bli väldigt problematiskt i er relation. Håller du med?

Sex och giftermål. Tycker du att det är viktigt att man gifter sig innan man har sex? Är det på något sätt avgörande för din gudsrelation? Min uppfattning är att flera unga kristna idag tycker inte att frågan är så viktig.

Syndiga är vi allihopa. Ingen är perfekt. Syndig betyder att vi gör fel handlingar och hindrar andra människor och oss själva till att bli de människor vi är skapade till att vara. Synd handlar om när vi hindrar oss själva och varandra från att nå vår fulla potential eller autencitet/äkthet. Du blev inte syndig på grund av en våldtäkt. Ingen annan kan göra dig eller mig syndiga. Det är jätteviktigt. Däremot kan man känna skam över étt övergrepp. Men skammen ska inte blandas ihop med synden. Skammen behöver man få prata om med en riktigt bra terapeut som kan hjälpa dig att återerövra allt det vackra som är du. När Gud skapade dig blåste han in livsanden och sa: Det var mycket gott. Det är summan av skapelseberättelserna i första Mosebokens första och andra kapitel. Jesus budskap till dig är att du är älskad, värdefull och betydelsefull. Men det kan vara så att skammen hindrar dig från att känna detta. Därför är det viktigt att gå till en bra terapeut för att samtala om dina problem.

Det här är ett jobb för en bra terapeut och inte för en präst. Jag tror att det är viktigt för dig och för er relation att ta tag i detta. Ge inte upp din kille och ge inte upp det här problemet. Det kristna budskapet handlar om att gå genom död till liv, alltså genom svårigheterna till möjligheterna. Vill du ha hjälp att hitta en bra terapeut i Stockholm kan jag hjälpa dig. Även på vissa andra orter kan jag ge råd om bra terapeuter på just det här området. I såna fal kan du mejla mig.

Vänliga hälsningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar