Frågor och svar om Ångest

19 Apr 2010, 11:00 91
Kille, 15 år
Question


hej jag undrar om det är tecken på nån sjukdom att jag hallicunerar ibland, fast jag vill inte prata med nån vuxen om det. jag börjar bli van men undrar bara om det är tecken på nån sjukdom?

Svar

Hej!

Det är svårt att svara på utan att få veta mer. Vad är det för hallucination? Är det saker du hör eller ser eller hur visar det sig? I vilka situationer känner du att du hallucinerar?

Visst finns det sjukdomar som innebär att man har bland annat hallucinationer, t.ex. olika psykossjukdomar. Dessa kan man få hjälp emot, och är ingenting man ska behöva bli van vid.

Du skriver att du inte vill prata med någon vuxen om det, men om du gör det kan du få hjälp. Dom flesta hallucinationerna är ofarliga, men om man inte söker hjälp så kan det ju ibland resultera i att man skadar sig själv eller kanske någon man tycker om. På BUP finns det utbildade vuxna som är specialister på psykiska sjukdomar och som kan göra en utredning för vilken typ av hallucination du lider av. När man vet det så kan man få rätt sorts mediciner som gör att man slipper hallucinera. Om det känns för läskigt att gå till BUP så kanske du kan börja prata med skolans kurator, eller någon annan vuxen som du litar på.

Om du vill kan du lägga till mig på msn: [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar