Frågor och svar om allmänt

19 Apr 2010, 12:00 114
Kille, 15 år
Question


hej jag vet inte om det är rätt person och fråga men skulle det vara farligt på nått vis eller skulle det kunna hända nått speciellt jag skulle behöva veta innan jag provar min kompis stratera medecin..? har funderat på att prova concerta oxå MVH

Svar

Hej!

Man ska absolut inte prova sin kompis medicin. Vilken medicin man får utskriven till sig är beroende på många saker, och vissa är farliga att ta om man t.ex. har högt blodtryck eller har ätit vissa mediciner de närmsta veckorna. Där ibland Strattera. Strattera har även en risk för allvarliga hallucinationer som biverkning. Du kan alltså bli allvarligt sjuk, och t.o.m dö om du provar och visar dig ha t.ex. dåligt hjärta eller något annat som kanske är svårt att veta för stunden. Många mediciner gör att man reagerar annorlunda på andra mediciner, t.ex. gör Stattera att ens vanliga astmamedicin kan bli farlig. Därför är det viktigt att bara äta mediciner som är utskrivna till sig själv.

Om du tror att en sådan medicin skulle kunna hjälpa dig så kontakta en läkare eller BUP så hjälper dom dig vidare för en ordentlig utredning.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar