Frågor och svar om tankar om döden

19 Apr 2010, 13:00 211
Annat, 0 år
Question


Hej

Jag har en bekant som precis berättat för mig att hon blivit våldtagen. Hon har länge gått i självmordstankar men valde att berätta varför alldeles nyss. Jag lovade att inte berätta för någon om det men nu känns det som att det kanske är bättre att göra det. Men är det verkligen det?

Vad ska jag göra?

Svar

Hej!

Det är alltid svårt att veta när man ska berätta för någon annan, men i vissa fall är det faktiskt det bästa. Din kamrat har berättat något i förtroende, och det är såklart viktigt att behålla det förtroendet. Men hon har också blivit utsatt för något som kan ta lång tid att bearbeta och som kan kräva professionell hjälp. Nu vet inte jag om våldtäkten var nyligen eller när hon var yngre eller av vem hon blev utsatt för övergreppet. Men oavsett vilket så behöver hon hjälp att få veta att hon inte bär någon skuld, och att få tillbaka sin livsglädje igen. Ingen ska behöva gå runt och känna att man vill ta livet av sig.

Din kamrat ansvarar för sig själv, men om du vill försöka hjälpa henne så börja med att prata med henne. Kanske kan du hjälpa henne att få professionell hjälp? Det finns många olika saker man kan göra. En enkel sak är att börja med att gå till skolkuratorn. Skolkuratorn vet vart man kan vända sig och få mer hjälp. Det finns också mottagningar som vänder sig till personer som blivit våldtagna, eller BUP eller vanliga psykiatrin (beroende på hur gammal hon är) som kan erbjuda psykologhjälp och läkarhjälp. Det finns också t.ex. http://www.tjejjouren.se och andra liknande sidor som jobbar med att hjälpa unga tjejer. Och så kan man gå till ungdomsmottagningen. Där finns det ofta kuratorer och psykologer som man kan prata med.

Om du vill kan du lägga till mig på msn, eller ge min msn till din kompis. Kanske är det bra om hon åtminstone får prata med någon anonymt, så att hon vet att hon inte är helt ensam. Min mail och msn är: [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar