Frågor och svar om självförtroende

20 Apr 2010, 15:00 143
Annat, 0 år
Question


Okej mitt problem är väldigt störande, jag har inget självförtroende alls.
Från dagis till klass 6 trivdes jag underbart, livet lekte. Sedan började högstadiet and the hell. Hade höga förväntningar som krossades, vänner jag trodde var äkta men falskare finns inte (bytt kompis gäng tre gånger). Till saken, som hände efter detta. förut lät jag mycket i klassen och älskade uppmärksamhet nu gör jag vad som helst för att slippa stå och prata eller läsa något inför klassen, har skolkat pga att jag inte velat läsa upp någon uppgift som vi fått eller liknande, blir skit nervös och får inte fram något ur min mun,
jag hatar detta, vill bara att allt ska bli som förr, har ''lidit'' av detta i cirka
två år, snälla hjälp mig.

Svar

Hej!

Det är jobbigt att bli så nervös så att man inte vågar stå inför klassen och ha en redovisning eller så, och att man plötsligt blir stum. Det är inget fel i att bli nervös, vissa människor förblir rädda att prata inför grupper hela sitt liv. Det man bland annat kan prova att göra är att inte undvika det man blir lite skrämd av, utan istället våga göra det. Då märker man oftast att det inte var så farligt som man trodde.

Du skriver att du har dåliga erfarenheter av kompisar som sviker. Kanske är det det som gjort att du inte längre trivs med att synas och ta plats. Kanske behöver du jobba på att få bättre självförtroende och lita både på dig själv och andra.

Ibland kan det vara bra att prata med någon vuxen om vad man tänker och vad man tror får en att må dåligt eller ha svårt att hantera olika situationer. Kanske har du någon vuxen du litar på som du kan prata med och få hjälp av att stärka ditt självförtroende? Annars kan du vända dig till t.ex. ungdomsmottagningen som har bra kuratorer att prata med.

Om du vill kan du lägga till mig på msn: [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar