Frågor och svar om självförtroende

21 Apr 2010, 11:00 148
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag har väldigt sviktande självförtroende, vad kan man göra för att få en stadig nivå och känna sig säker?
Och hur mycket handlar om personligheten och hur mycket handlar om utseendet när det gäller att träffa någon egentligen?

Svar

Hej!

Det är svåra frågor du ställer eftersom det inte finns något klart svar. Det är olika för alla.

Att ha sviktande självförtroende är jobbigt, och det kan kännas svårt att veta vart man ska börja för att få bättre självförtroende. I vilka situationer känner du att du har dåligt självförtroende? Är det självförtroendet eller självkänslan som sviktar?

Om det är självförtroendet så kan man jobba på det genom att våga prova på saker man kanske tror att man inte ska klara av, att våga stå inför klassen och redovisa trots att det kanske känns jättenervöst. Eller våga gå på en teckningskurs eller vad som helst som man vill göra. Det finns inget universalrecept på bättre självförtroende, olika saker hjälper olika personer. Så du måste själv komma på när det är ditt självförtroende sviktar och se vad du kan göra för att göra det bättre. Det kan vara skönt att ta hjälp av någon annan då, kanske en vuxen som du litar på. Då kan den personen hjälpa dig att bolla tankar och idéer, så att du kan hjälpa dig själv.

Hur mycket som handlar om personlighet och utseende när man träffar någon är nog väldigt olika. Om du ser dig omkring så kommer du nog se både folk du tycker är snygga och folk du uppfattar som "fula" som har partners, men det betyder ju inte att deras partner har samma smak som du. Dem du uppfattar som "fula" uppfattas som snygga av någon annan. Kanske för att dom har så fina personligheter, eller för att man helt enkelt har olika smak. Om du tycker någon är snygg och sedan visar det sig att den personen beter sig jätteelakt och är dum, då tycker du nog inte att den är så snygg längre. Du vill nog iallafall inte vara tillsammans med den personen. Samtidigt kanske du träffar någon som rent utseendemässigt inte är så där supersnygg, men som är jättetrevlig och smart och snäll. Då börjar man tycka att den personen är det finaste som finns. Så allt hänger nog ihop för dom flesta. Det handlar inte enbart om utseende helt enkelt, även om det nog kan kännas som det ibland. Speciellt i tonåren.

Om du vill prata mer får du gärna lägga till mig på msn: [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar