Frågor och svar om tankar kring homo-bisexualitet

23 Apr 2010, 12:00 153
Tjej, 13 år
Question


Hej, jag är kristen och blev det med hjälp av min bästis och hennes familj, jag är jätte tacksam mot dem och jag är praktiskt tagit en i deras familj men jag vet deras syn på homosexuella och håller inte med.. jag vill inte gärna säga emot dem men jag är rädd att om jag själv blir homosexuell en dag så skulle jag inte berätta för dem.. ljuga är ju en synd.. Om jag blir det och säger det till dem så skulle de tycka att jag var äcklig.. det är bara något jag grumlar över. Jag är rädd att jag kanske en blir homosexuell jag vill ju inte ses som äcklig..

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

För att få veta mer kan du bl a gå in på följande sida

http://web.comhem.se/kristenhomo/

Sedan kan jag ta min svärfar som exempel. Han är en pensionerad präst som nog haft det besvärligt med homosexuella. Han tyckte det var konstigt. För ett antal år sedan kom en av hans syskonbarn ut som homosexuell och fick också barn. Med tårar i ögonen säger han att det är så lätt att ha åsikter om saker när de befinner sig på avstånd. Men när man plötsligt står i en nära relation med den aktuella frågan är det inte så självklart att tycka en massa olika saker längre. Det blir något helt annat när frågan eller "problemet" kommer nära. Han är nu så glad över syskonbarnet och hennes barn att han aldrig skulle få för sig att fördöma de på något sätt.

På liknande sätt var det när man på 1950-talet debatterade om kvinnor kunde bli präster. Många som inte ville ha kvinnliga präster ändrade så småningom sina åsikter efter ha träffat några och börjat arbeta med dem.

Jag vet inte om din bästis familj skulle gå samma väg. Jag vet att bara att det är så lätt att åsikter om homosexuella när man aldrig har känt någon riktigt bra.

Jag har svarat på frågan om homosexualitet och kristen ett par gånger. Vill du så kan du leta bland mina svar. Jag tror att det andra svaret jag nånsin skrev här på ungdomar.se var en ganska lång utläggningen i frågan.

Till sist, ingen människa är äcklig. Det som man är rädd för benämner man med nedsättande ord. Men det som många kristna helgon genom historien har visat är att Guds väg handlar just om att omfamna det som vi har svårast för. Skulle du komma ut som homo en dag, så vore det ett alldeles utmärkt prov för din bästis familj att öva sig i kärlek och att följa Guds väg. Den väg som säger att kärleken är störst och viktigast.

Hälsningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar