Frågor och svar om bråk

23 Apr 2010, 12:00 146
Kille, 15 år
Question


Hej, min mamma och pappa bråkar oftast 1-2 gånger ibland 3 gånger om dan, vad kan jag göra? jag vill att dom ska vara sams. Hjälp mig!

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

För det första, det är inte ditt fel att de bråkar, så det är inte så mycket du kan göra. De är vuxna och måste ta sitt ansvar som vuxna och föräldrar. Det är inte meningen att man ska behöva bli förälder åt sina föräldrar.

Vad kan man göra då?
Jag tycker att du kan ta upp detta med skolkuratorn, ungdomsmottagningen eller om du har någon bra lärare. Kuratorn skulle kunna lyssna på dig och ge dig lite mer information om dina rättigheter och vilka möjligheter till hjälp som finns. För ibland finns det mycket bra hjälp att få.

Finns det våld och alkohol eller andra droger med i bilden? I såna fall måste du defintivt ta kontakt med skolkuratorn. Detsamma gäller om deras bråkande påverkar ditt liv och dina skolresultat i negativ riktning, vilket jag tror att det gör.

Tycker du att någon av dina föräldra trots allt är ganska klok och går att prata enskilt med så kan du försöka med en grej. Du kan föra lite statistik där hemma över bråken. Du kan göra små anteckningar och sedan konfrontera de en och en och visa hur mycket de har bråkat senaste veckan och vad de har bråkat om. Du kan också tala om att du vill att de ska vara sams. Kanske kan det hjälpa de att förstå vad de bråkar om och hur mycket de bråkar. Det här kan ju ha blivit ett mönster och en daglig rutin. De kan ha vänjt sig vid detta ständiga bråkande och glömt hur det är att vara sams. Du kanske kan påminna de om att det faktiskt inte är normalt och särskilt bra att bråka 1-2 gånger om dagen framför sina barn. Har du något syskon som kan hjälpa dig med detta?

Kanske är du rädd för att de ska skiljas? Kanske vill du att de ska skiljas? Det är också deras ansvar. Det kan du inte göra så mycket åt. Men, om de lyssnar på dig, så kan du alltid säga din åsikt. Föräldrarna tror att de vet vad sina barn tycker och tvärtom. Problemet är att vi ofta tror fel. Om vi vågar vara ärlig så slipper vi ha en massa konstiga fantasier som kanske är helt fel.

Lycka till! Och ta den där kontakten med någon vettig vuxen.
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar