Frågor och svar om Ätstörningar

27 Apr 2010, 16:00 105
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag har tidigare haft problem med äs, har väl det nu också psykiskt men klarar iallafall av att äta som jag ska om än med tankar, hjärnspöken och ångestattacker ibland.. Men min fråga är:

Jag har nu börjat träna på gym, har tidigare enbart hållit på med ridsport ca 5 ggr per vecka då jag har egen häst. Och nu tränar jag uppåt 4 dagar på gym + häst+skolidrott. Det blir som ett sätt för mig att få äta, jag får abstinens om jag inte tränar. Dock känns det som att jag nu gör det mindre för att just förbränna, även om det är det till en del, men mest för att det ligger som en tvångstanke och att jag mår dåligt om jag inte rör på mig minst ett träningspass per dag... Har dessutom panikkänslor över att jag gått upp tre kilo sedan jag började, säker muskelmassa men som vanligt vill ju inte hjärnan lyssna på sådant alltid.

Hur kan jag börja få ett sunt förhållande till mat och träning? Jag vill både kunna äta och träna när jag själv vill och känner för det, inte när jag blir tvingad eller får tillåtelse av mina kära röster...

Och sista frågan, 171 cm & xx kg räknas som normalt, eller hur?

Tack på förhand

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina kämpen!

Så här är det verkligen inte meningen att du ska känna!
En ätstörning sitter inte i vikten utan handlar just om tankar och känslor och vikten i sammanhanget är oviktigt. Därför vill jag verkligen göra dig uppmärkssam på att du fortfarande kan ha en ätstörning även om du gått upp i vikt.
Jag råder dig varmt att ta hjälp för detta så att du kan börja njuta av livet igen. Det är inte meningen att du ska behöva röra på dig så oerhört för att må bra med dig själv. Du ska inte behöva röra på dig överhuvudtaget för att må bra med dig själv, du ska älska dig själv lika mycket oavsett fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet ska vara pga lust, inget annat.
Jag vill att du så snart som möjligt tar kontakt med en ätstörningsenhet nära dig. Alla ligger på hemsidan http://www.abkontakt.se. Om det steget känns alldeles för stort så kan du i första hand besöka tex en skolkurator eller någon på ungdomsmottagningen för att prata och få hjälp med detta.
I dagsläget ligger du i underkant för vad som är normalt, du snuddar alltså på undervikt. Oavsett om du skulle göra det eller inte så har man all rätt till vård. Åter, en ätstörning kan man ha oavsett om man är underviktig, helt normalviktig eller överviktig.

All värme och styrka till dig tjejen!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar