Frågor och svar om misshandel

28 Apr 2010, 14:00 184
Annat, 0 år
Question


Hej. När jag var yngre slog min pappa mig. Från när jag var 5 år till jag var 9 år. Han slog också mina syskon, och misshandlade min mamma. Mina föräldrar är skilda nu, och jag hatar min pappa. Min mamma träffar pappa, hon brukar åka hem till honom ibland. Hon pratar med honom i telefon också, och dom tycks vara vänner. Min pappa är fortfarande elak mot min mamma, säger dumma saker till henne och så, men misshandlar tror jag inte.
Men min mamma brukar ha konstiga märken på kroppen ibland, men hon säger att hon har "bränt sig" eller något. Jag tycker inte om att mamma träffar min pappa, för han är jätte elak. Han är ren ondska, han har dödat min mammas katt också. Jag och mamma brukar prata om detta. Hon säger: "Man måste kunna förlåta människor".
Jag frågar om hon fortfarande älskar honom, och hon kommer alltid med svaret: "Det är svårt att glömma någon man varit gift med i 15 år.". Jag älskar min mamma, men hon gör mig ledsen. Alla bråkar här hemma, mest för att mamma är på dåligt humör, eller ledsen.

Skolan är också jobbig, alla viskar bakom ryggen på mig, och nu går det typ ett jävla rykte om mig.

Jag mår så dåligt, vet inte vad jag ska göra. Jag är arg, ledsen varje dag. Detta påverkar också min koncentration i skolan.
Snälla svara fort, orkar inte vänta längre.

Svar

Hej!

Jag förstår att du tycker illa om din pappa. Han har utsatt dig, dina syskon och din mamma för saker som ingen ska behöva utsättas för. Så som du haft det ska man aldrig behöva ha det.

Du tycker det är jobbigt att din mamma har kontakt med din pappa fortfarande, trots allt han har gjort. Och hon säger att man måste kunna förlåta människor. Men jag tycker inte att man måste förlåta sin pappa som har slagit en. Det får man välja själv hur man vill göra. Du ska heller inte känna att du har ansvar för din mamma. Hon har ansvar över sig själv och om hon väljer att träffa din pappa så ska du inte behöva må dåligt för det. Det är din mamma som har ansvar för dig, så att du och dina syskon mår bra.

Jag vet inte om du kanske träffar någon på BUP eller går till skolans kurator eller så, men om du vill prata med en annan vuxen så kan du gå in på Nätvandrarnas hemsida, http://www.natvandrarna.se Där finns flera som man kan lägga till på msn som är duktiga och vet vart man kan få mer hjälp, eller som man kan prata med om saker som känns jobbiga.

Det finns också Unga Boj, som är för barn och ungdomar som blivit utsatta för brott och våld. Och det har du. Dom kan du maila om du vill. Deras hemsida är http://ungaboj.se/ och eras mailadress är [email protected]

Att prata med någon kan vara jättebra, ibland känner man sig mindre arg då och så har man någon som lyssnar och bryr sig. Så om du inte redan gör det så kan du gå till kuratorn på skolan, eller till skolsyster. Det kan kännas jobbigt och svårt första gången, men kuratorn är jättebra på att veta vart man kan vända sig vidare och vad som vore bra att göra. Om man bär arga och ledsna känslor inom sig för länge så kan det bli ännu svårare att bli av med dom sen.

Om du vill prata mer med mig får du gärna lägga till mig på msn. Min adress är [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar