Frågor och svar om popularitet

3 May 2010, 14:00 141
Annat, 0 år
Question


Mitt problem är att jag vill hitta mig själv. Det är svårt för jag har ingen vän som jag kan berätta allt för. Alla mina vänner har sina egna bästavänner. Jag har ingen. Eller jag har en kompis som vill vara min bästavän och hon är snäll och så, dock så finns det en spärr som gör att jag bara blir irriterad osv. Jag har försökt pratat med min storasyster, hon tycker att jag är konstig.

Sedan över till min familj. När jag var yngre eller för ca ett halvår sedan var jag den positiva i familjen och mina föräldrar gillade nog mig och min syster lika mycket. För ett år sedan upptäckte vi att min syster hade ätstörningar och hon var alltid sur osv. Nu har hon blivit lika glad som jag var, och jag är ganska sur för det känns som pappa gillar henne mer. Jag vet att föräldrar säger "Men vi gillar er lika mycket", men jag vet att de tvungna och säga det eftersom jag vet att innerst inne så tycker man jag gillar den personen mer. Förut brukade pappa alltid vara glad och skratta med mig, nu skrattar han med min syster åt mig.

Svar

Hej!

Det låter som att du har många tankar på en gång. Att hitta sig själv är inte enkelt och något man kanske arbetar med hela livet. Sedan beror det också på vad man menar när man säger så. Min tanke som slår mig är att du är du oavsett vilka som är dina vänner, eller om du har en bästavän. Däremot är det såklart skönt att ha en vän som man kan berätta allt för. Det är bra att få prata av sig. Men man kan inte tvinga sig själv att vara bästavän med någon som man kanske inte känner så för. Jag vet inte varför du blir irriterad på tjejen som vill vara din bästa vän, men antagligen kanske det räcker för dig att ha henne som vanlig vän då.

Det är vanligt att man ibland känner att man är mindre omtyckt än sina syskon. Varför tror du att det känns så just nu? Jag tror att dina föräldrar tycker om er lika mycket, men ibland känns det inte så. Kanske har dom umgåtts mycket med din syster när hon var sjuk? Har du pratat med dina föräldrar om hur det känns? Det är inte roligt att känna det som att andra skrattar åt en, och dina föräldrar vill nog inte att du ska känna så. Men om dom inte förstår att du känner så så kanske det är svårt för dom att ändra på det.

När man har många tankar som du verkar ha så kan det vara skönt att få prata med någon om hur saker känns och vad som händer. Om du vill kan du lägga till mig på msn: helena.eriksson@fryshuset.se eller min kollega: helena.meyer@fryshuset.se Eller så kan du gå in på http://www.natvandrarna.se och prata med någon av dom. Skolans kurator är också bra att prata med. Kuratorn är bra på att lyssna och bolla idéer, även om vardagliga saker eller kompisproblem.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar