Frågor och svar om misshandel

3 May 2010, 15:00 142
Tjej, 16 år
Question


Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Jag bor hemma med min mamma och mina tre små syskon. Min mamma har flera gånger hotat med att köra livet av sig eller att ta livet av sig. Hon lägger ofta allt ansvar på mig för att mina små syskon ska få någon mat och så. Sen så slår hon och sliter mig och mina syskon i håret. Jag vet att det är fel men jag klarar inte av att säga något till någon med tanke på att jag då kanske aldrig får träffa mina små syskon och inte att dom ska bo hos sin pappa heller efter vad han gjort mot mig. Jag vet inte vad jag ska göra längre jag står inte ut att ha det så hära.

Svar

Hej!

Så som du har det ska man verkligen inte behöva ha det! Du har inte ansvar för din mamma, det är hon som har ansvar för dig. Det är jättejobbigt att höra sin mamma hota med att ta livet av sig, och sedan gå runt och oroa sig för att hon faktiskt ska göra det. Att säga sådana saker till dig är inte rätt av henne.

Jag förstår att du oroar dig för att prata med någon, men man kommer inte ta dina småsyskon ifrån dig och inte låta dig träffa dom. Om du vågar prata med någon kanske både du, dina syskon och din mamma kan få hjälp.

Det bästa är om du vågar gå till skolans kurator, eller skolsköterskan, eller kanske kuratorn på ungdomsmottagningen. En kurator vet vart man kan få mer hjälp. Till kuratorn kan du också uttrycka din rädsla för att inte få träffa dina syskon eller att dom ska hamna hos sin pappa. Sjuksköterskan kan också hjälpa en att få kontakt med rätt person.

Om det känns svårt att gå dit och prata om saker som du kanske aldrig riktigt pratat om så kan du skriva ett brev och lämna fram, eller en lista med punkter som du ska komma ihåg att säga. Då slipper du känna att det blev fel.

Det finns också andra ställen att vända sig till. Unga boj jobbar med barn och unga som utsatts för brott, och att bli slagen och dragen i håret är just ett brott. Adressen till dom är http://ungaboj.se/ Dom kan man prata med och fråga vart man kan vända sig.

Sedan finns Tjejjouren med, http://www.tjejjouren.se och bris, http://www.bris.se och Nätvandrarna, http://www.natvandrarna.se. På dom sidorna finns det vuxna man kan chatta med eller maila till. http://www.umo.se är också en bra sida där man kan läsa om vad man kan göra.

Om du vill prata mer med mig kan du lägga till mig på msn: [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar