Frågor och svar om självmordstankar

10 May 2010, 09:00 127
Tjej, 17 år
Question


Hej! Jag undrar om en man berättar att man vill ta sitt liv för en präst kommer han då måsta berätta det för någon annan som typ kuratorer måste göra om man är under 18?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Det som du berättar för en präst i ett enskilt samtal det går under tystnadsplikten. Prästen får aldrig någonsin föra vidare eller antyda för någon annan vad du har sagt. Berättar du att du vill ta ditt liv får prästen inte berätta det för någon annan. Prästen kan bli straffad eller förlora rätten att vara präst. Polis eller åklagare kan inte kräva att prästen ska berätta. Du kan inte heller lösa prästen från tystnadsplikten. Även om du efter 1 år eller så skulle vilja att prästen berättar vad du har sagt så kan inte prästen göra det. Tystnadsplikten för präster är absolut just för att du ska berätta de svåraste sakerna för honom/henne och vara hekt säker på att det inte förs vidare.

Vänliga hälsningar
anders.hedman@fryshuset.se

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar