Frågor och svar om misshandel

10 May 2010, 14:00 142
Tjej, 16 år
Question


Hej! Jag är så himla rädd eftersom min mamma slår mig och mina små syskon och jag vet inte vad jag ska göra eller nått sånt. Jag känner mig samtidigt för rädd för att göra något.

Svar

Hej!

Det är inte okej att din mamma slår dig och dina småsyskon! Så som du har det ska ingen behöva ha det.

Jag förstår att du är rädd, och att du är rädd att behöva ta tag i det. Men det finns hjälp att få, bara du vågar be om den. Det enklaste är att gå till sjuksköterskan eller kuratorn på skolan. En kurator vet vart man kan vända sig sedan. Kuratorn kan hjälpa till och ordna så att socialtjänsten startar en utredning, men kan också bara lyssna på dig om du behöver prata. Du kan också gå till kuratorn på ungdomsmottagningen.

Att slå sina barn är inte tillåtet. Det är ett brott. Kanske mår din mamma dåligt och behöver hjälp. Om du kontaktar t.ex. kuratorn så kan hela din familj få hjälp att må bättre. Du kan också kontakta både polisen och socialtjänsten själv, men det tycker många känns svårare. Om man går till en kurator så kan dom göra en anmälan om det behövs, så slipper man göra den helt själv.

Om du vill prata med någon på internet så finns t.ex. Tjejjouren (www.tjejjouren.se) och Umo (www.umo.se) och BRIS (www.bris.se). Dom har mail och chat så att man kan prata med dom om man vill prata med någon vuxen.

Om du vill prata mer med mig kan du lägga till mig på msn: [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar