Frågor och svar om Ätstörningar

17 May 2010, 13:00 108
Annat, 0 år
Question


Hej. Jag vill gärna ha svar på det här! För jag har gått och väntat i år och dar på den här frågan. Jag hoppas jag får ett svar...
Jag är snart 13 år och väger 25 kg typ. Jag har skolios och är typ 135 cm, så det borde ju bero lite på det också. Men jag är så rädd för min vikt! Och så äter jag varken frukt eller grönsaker. När jag smakar lite så klarar jag inte av det! Jag vill ju inte få ett mycket kortare liv bara för att jag inte tycker om frukt och grönt. Och kan du ge mig lite råd, om vad jag kan äta, för att gå upp mera i vikt! Skulle vara sjukt tacksam för svar.

(jag och mamma har gått till några sånna som kan sånt om mat, men det hjälper typ inte)

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina tjejen!

Då ska jag försöka besvara din fråga.
Jag oroar mig lite för dig. Är det så att du inte klarar av att äta för att du har tankar som sätter stopp för ätandet eller är det "bara" så att vissa typer av mat inte smakar som de ska och därmed gör att du inte äter?

Om det är så att det finns tankar som sätter käppar i hjulet så ska du söka hjälp. Se mina andra svar på de olika vägar man kan välja.
Oroa dig inte så mycket över frukt/grönt - biten. Om det finns oro för brister i kroppen så hör med din husläkare så kan han kolla upp alla dina värden.
Finns en superbra bok också som heter "Mattillåtet" av Giseela van der Stern som jag rekommenderar varmt. Den slår hål på en hel del myten som vi dagligen pumpar med av media och förklarar precis hur kroppen funkar, i vilka doser vi behöver olika näringsämnen osv.
Den är egentligen riktad till människor med ätstörningar men superbra. Vi har ju trots allt liknande kroppar och behöver samma saker för att må bra.

Var superrädd om dig nu!

All värme, stor kram Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar