Frågor och svar om när någon dör

21 May 2010, 09:00 216
Annat, 0 år
Question


Min morfar gick bort idag.
Jag undrar hur jag ska bearbeta sorgen ?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Det viktigaste är att få prata med någon som lyssnar. Finns det någon i familjen, släkten eller en kompis? Berätta precis det du känner, gråt om gråten kommer och skratta om du kommer att tänka på ett roligt minne. Man kan inte sörja rätt eller fel man kan bara sörja på sitt eget sätt. Och det är olika för alla människor.

Man brukar säga att om man inte låter saknaden, sorgen, smärtan, tomheten, besvikelsen, ilskan, värmen, kärleken och alla frågorna man har få komma fram, så får man ibland andra symptom. Med det menar jag att man blir lätt grinigare på människor utan att veta varför, får kortare tålamod och oberäkneligt humör om man stänger inne sorgen. Att stänga inne sorgen är att inte prata med någon och låtasas som att allt är precis som vanligt även om det inte känns så.

Bearbeta sorgen gör du genom att berätta vad som du tyckte om med morfar, vad ni brukade göra tillsammans, varför han var viktig för dig, allt som du minns om honom. Bearbeta sorgen gör man också genom att tillåta alla känslor och frågor som dyker upp att få komma ut. Många människor blir trötta av sorg därför att sorg är som ett kaos av känslor. Man kan inte styra över känslorna de bara finns där. Det kan vara ilska, tomhet, ledsenhet ända ner i hjärteroten och det kan vara kärlek, värme och glädje över att haft en bra morfar och en massa andra känslor kan komma på en och samma gång.

Det finns inga känslor som är fel. En del tror att sorgen ska vara på ett visst sätt men den är som den är. Det man kan göra är att prata med andra om sorgen om och om igen. Det är vanligt att man vill berätta om samma sak flera gånger. Men man behöver inte sörja hela tiden om man inte känner för det. Man får gå ut och ha roligt. Problemet kan vara att kompisar tror att sorgen är över bara för att man har jätteroligt en dag och sen kan man känna sig sorgen igen. Det luriga med sorgen är att den kommer och går. Det kan gå en tid då sorgen är som bortblåst sedan kommer den tillbaka lika oväntat som den försvann.

Fler saker. En del pratar med sin morfar även om han har dött. Man kanske skriver ett brev till morfar som man lägger på kistan eller i graven. En del ber till Gud även om man inte vet vad man tror på: Gud, ta hand om min morfar. Det finns kanske någon sak som morfar hade som du tyckte särskilt mycket om och förknippar med morfar. Be om att få den i såna fall.

Till sist finns det ett ordspråk jag tycker om: Tårarna påminner oss om att livet är värdefullt, ty någonting är värt vår gråt.
Sorg hänger alltid ihop med kärlek. Den som älskar mycket kommer att sörja mycket. Den som inte bryr sig om någon kommer inte att sörja någon.

Varma hälsningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar