Frågor och svar om kärleksrelationer

21 May 2010, 11:00 628
Tjej, 19 år
Question


hejsan! Jag är pingstvän och rätt så aktiv i min kyrka och har min familj och många vänner och bekanta där. Nu är det så att jag har blivit kär i en okristen kille och jag vet inte hur jag ska göra. Det har sagts så många gånger både hemma och i kyrkan att det aldrig skulle funka om man blir ihop med en okristen. Jag vågar inte bli ihop med honom för att det känns som att jag skulle svika hela min familj och min kyrka. Speciellt min familj skulle aldrig acceptera det. Jag känner mig fångad och vet inte vad jag ska göra?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Ursäkta dröjsmålet. Det har gått en månad sen du frågade. Jag svarar lite kort och vill du gå vidare med frågan så mejla mig dirékt så ska jag svara lite snabbare.

Frågan är vad en okristen är. Är en okristen en som är likgiltig, starkt kritisk eller nyfiken för det som är kristet? Om pingstvänner bara ska träffa andra kristna så kan ju inte heller kristendomen spridas, om man nu vill det.

Vad är viktigt för dig och din tro? Du är 19 år och vuxen. Men som 19-åring har man inte jättemycket livserfarenhet, vilket innebär att ibland känner man sig inte så vuxen.

Varför skulle inte din familj acceptera det? Är det dig eller eller killen de inte accepterar? Skulle din familj sluta älska dig pga din kärlek? Är det din rädsla som säger det eller är det en realistisk beskrivning av din situation. Vad är det man inte accepterar, en som inte är kristen? Bland Jesus lärjungar fanns inte en enda kristen. De var judar, tvivlare (fram för allt Tomas och Judas) och bedragare (tullindrivaren Matteus) hela bunten.

Om du känner dig fångad och Jesus vill befrielse, vad är det som blir fel? Jag förstår att det inte är någon lätt fråga. Finns det någon bland pingstvännerna som du skulle kunna prata med detta om, så gör det. Finns det en som inte är pingstvän som du kan prata med, så gör det.

Till sist, det är klart att det går att vara ihop en kristen och en okristen. Jag känner ett par där han är uttalad ateist och hon är kristen. Det funkar om man har respekt för varandras åsikter och varandras levnadssätt. Problemet är om man har outtalade förväntningar på varandra. Om du t ex vill att han ska följa med till kyrkan och han inte vill, så kan du inte bli sur på honom. Vill han att du ska göra något som strider mot din övertygelse så kan inte heller han bli sur på dig. Ni får lita, lyssna och lära av varandra.

Varma hälsningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar