Frågor och svar om sex

28 May 2010, 11:00 214
Kille, 17 år
Question


är det natuligt att ha sex med en som är 3 år mindre än sig själv utan kondom vad kan det ske för risker

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Det bästa svaret om åldersgräns och åldersskillnad får du här:
http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans--for-sex/

Komma ihåg att läsa hela texten. Det finns viktiga saker som gäller dig både i början och i slutet.

Vidare så kan du kolla in resten av texterna om sex
http://www.umo.se/Sex/

Risken med att ha sex utan kondom är graviditet. Det finns alltid en risk att bli gravid även om man har avbrutet samlag, dvs drar ut penis innan orgasmen och kommer utanför. Läs en kort viktig text här
http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/Avbrutet-samlag/

Vi utvecklas alla olika snabbt. Även om det skiljer tre år så är det kanske inte självklart vem som är mest mogen av er. Du är kanske det på vissa områden och din tjej på andra. Problemet med åldersskillnaden är att den är som yngre kan vilja vara den äldre till lags.

Det viktigaste för dig är att du visar extra mycket respekt, att du är extra mycket lyhörd och verkligen försöker lyssna efter vad din tjej verkligen vill och inte bara vad hon säger. Många av oss människor säger att vi vill göra saker som man i själva verket är ganska tveksamma till. Därför får man ibland försöka ställa samma fråga fast på ett annat sätt och se om man får samma svar.

Nu tror jag att inte att jag ska ge dig någon mer information. Läser du de texterna jag hänvisat till så har du jättebra information för att fatta goda beslut. Var rädda om varandra!

Hälsningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar