Frågor och svar om onani

28 May 2010, 16:00 205
Annat, 0 år
Question


Hej. Jag har en kristen vän. Det händer ibland att några killar i klassen frågar om man har "runkat". Min vän brukar inte svara på den här frågan. Han är helt normal annars. Men ibland slår tanken mig om han verkligen huvudtaget HAR onanerat någon gång? Vad tror du är sannolikt då han är aktiv inom pingstkyrkan.? Är det möjligt att han onanerar?

Vill veta då jag vill kunna förstå och stötta honom.

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Självklart ska inte din kompis behöva svara på frågan om han runkar. De frågar honom bara för att han är pingstvän och det är mobbing. Det är helt rätt av honom att inte svara. Ingen ska behöva svara på den frågan. Det är klokt av honom att inte svara. Jag vet inte riktigt hur vanligt förekommande det här är och på vilket sätt det görs. Men det verkar nästan som sexuella trakasserier.

Frågan är hur du kan stötta honom. Till kompisen kan du säga att han gör helt rätt i att inte svara. Har du modet att säga till klasskompisarna att sluta ska du göra det. Om det förekommer då och då bör du definitivt ta upp det med en lärare eller skolsyster eller skolkurator.

Är det normalt att runka eller inte vid 13 års ålder? För att få reda på det kan du klicka vidare på länken här: http://www.umo.se/Sex/Onani/

Lycka till med att stötta din kompis! Jag tror han behöver dig.

Vänliga hälsningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar