Frågor och svar om bråk

28 May 2010, 17:00 119
Tjej, 13 år
Question


heej!!jag o min pappa har inte bra kontakt!Hur kan jag ha bra kontakt med honom? vad ska jag göra?:)

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Det står inte så mycket i din fråga så det blir lite svårt att svara.

Först kan du ställa dig själv en del frågor. Varför har ni inte bra kontakt? Har du funderat på det? På vilket sätt är den inte bra? Har ni svårt att hitta tid eller har ni väldigt olika intresen? Finns det missbruk med i bilden? Bor han på annan ort? Beror det egentligen på att du eller han eller båda i först hand prioriterar egna vänner?

Har du sagt till honom att du vill ha lite bättre kontakt med honom? Det är sedan det första steget. Även om man tror att pappor och mammor borde kunna förstå sina barns viktigaste behov så är det inte alltid så. En del föräldrar är rädda för att vara i vägen för sina tonårsbarn och tror att de ska dra sig undan.

Bättre kontakt, betyder det att du vill att ni ska gör mer saker tillsammans? Säg det i såna fall.

Kanske kan ni sätta upp något gemensamt mål som ni kan göra. Gå på en konsert eller en teaterföreställning eller match av något slag. Bestäm att ni ska fika en gång i veckan eller varannan vecka på ett fik. Kanske kan ni spara pengar till en gemensam helg eller resa. Bestäm att en gång i månaden ska ni göra en pappa-dotter-grej. Läs samma bok och diskutera, gå på ett museum, gå på bio eller laga en 3-rätters middag tillsammans.

Bättre kontakt, kan också handla om bättre kvalitet i kontakten. Att t ex våga prata om viktiga och känsliga saker. De flesta barn räknar nog med att föräldrarna ska ta ansvaret för de samtalen. Det gör barnen rätt i. Men tyvärr är många föräldrar inte riktigt mogna den uppgiften. De kanske också vill samtala om viktiga saker men tror att de ska vänta in rätt till fälle eller ålder. Problemet är att man inte kan veta om det är rätt tillfälle eller ålder om man inte försöker då och då.

På länken här kan du läsa lite mer: http://www.umo.se/Familj/Foraldrar/

Lycka till!
Vänliga hälsningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar