Frågor och svar om Ätstörningar

1 Jun 2010, 12:00 141
Annat, 0 år
Question


Jag undrar hur man får bort hetsätning. Jag har hetsätit ända sedan i slutet på januari i år och jag är så trött på det. Nästan varenda dag får jag ett stort sug av att äta. Jag kan vräka i mig även fast jag är mätt. Det är inte sådan hetsätning så att jag spyr upp det jag ätit.
I höstas hade jag samma symtom som anorexi, kan det ha påverkat att jag hetsäter nu? Jag har försökt att sluta flera gånger. Jag lyckades hålla mig från ätandet i en vecka, men sedan kom det tillbaka. Jag vet inte hur jag ska göra.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina tjejen!

Det låter som om du haft en väldig obalans. Det påverkar både kroppen och psyket om du först inte ätit under en period och då kommit i obalans vilket resulterar i att du lätt hetsäter nu. Sen är det så att för att överhuvudtaget ska komma ifrån hetsätningen krävs 2 saker. Att dels ha en regelbunden mathållning och verkligen äta dig mätt ca 5-6 gånger och sedan gå till botten med Varför du har dragit ner på maten? Helt enkelt, varför du känner dig tvungen att kontrollera maten. För detta rekommenderar jag dig att ta hjälp. Börja gärna med att kontakta tex din skolkurator eller ring till ungdomsmottagningen för att få en samtalskontakt. Du behöver komma till rätta med detta nu på en gång. Annars finns risken att problemen kommer tillbaka eller förvärras ytterliggare. Ta det på allvar. Det finns någonting i ditt liv som orsakar detta och du behöver få hjälp med.

All värme och styrka på vägen!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar