Frågor och svar om Ätstörningar

1 Jun 2010, 14:00 108
Annat, 0 år
Question


Hej
Jag tror jag håller på att få en anorexi eller dyl.... jag vill inte ha en ED, men jag känner mej så ÄCKLIGT fet. Min bmi ligger runt 25 (kollade sist igår och fick en panik attack när jag såg att den hade gått över till "överviktig"). Idag har jag ätit kanske 1/6 av vad jag "vanligtvis" äter och jag mår fortfarande illa efter middagen, som var för typ en timme sedan. Varje gång jag äter känner jag mig äcklig och fet och jag kan inte se mig själv i spegeln utan att bli illamående av hur fet jag är.

Jag VET att "äta bör man annars dör man", men ew... Jag är så rädd att bli fet och grotesk som mamma eller pappa. Jag är som 2 personer, en är förnuftig och vet tekniskt sett jag jag mer eller mindre har normalvikt, och att inte äta inte hjälper i långa loppet. Den andra är "in charge" och SKA gå ner i vikt, och det mest effektiva sättet borde helt enkelt att sluta äta så att kroppen använder mina för stora fettreserver. Den "andra" vill gå och spy när jag har ätit (men det tillåter inte den "första"... än....). Jag är hela tiden medveten om hur tjock och tung jag är. Jag går och håller in magen konstant eller har på mig lösa tröjor eller dyl.

Det började för 2 veckor sedan då jag både fick reda på att min pojkvän sedan 10 månader ligger i koma (om han dör tar jag livet av mej, men det hör inte hit.) OCH min bästa vän/favorithäst på ridskolan blivit pensionerad och att jag aldrig får se honom igen. Då kunde jag inte äta pga chocken, men sedan dess har jag inte kommit igång igen.

Jag vet bara inte vad jag ska göra. Den "förnuftiga" delen av mig blir svagare och svagare och det är högst motvilligt som jag skriver det här. För egentligen behöver jag gå ner, varför vill jag ha hjälp med att fortsätta gå upp och bli fetare...?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Hör att du har det kämpigt just nu.
Du behöver ta stöd och hjälp dels för maten men också för det andra i ditt liv. Det finns en orsak till att du "hör" dom här rösterna inom dig och det finns anledningar till att du inte mår bra och då dövar ångest med mat. Du ska börja med de psykiska anledningarna och inte den fysiska biten. Då kommer du hitta en hållbar lösning och må igen. Ta antingen kontakt med en ätstörningsenhet, dessa finns på http://www.abkontakt.se Känner du att det steget känns för stort att börja med så ta kontakt med en skolkurator, Pub eller ungdomsmottagningen som brukar ha samtalskontakter.

Det är inte meningen att du ska behöva må så här så sträck ut handen och ta hjälp fina du!

All värme och styrka på dig väg!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar