Frågor och svar om meningen med livet

8 Jun 2010, 10:00 110
Annat, 0 år
Question


När man sitter på en Gudstjänst eller högmössa och prästen säger nått liknande som; "Dina synder är nu förlåtna".
Jag har förlorat mina två vänner, och när jag bad fär mig själv att "förlåt, det jag har gjort blev så fel" i gudstjänsten, och det kändes rätt liksom. Men så har tanken slagit mig många gånger att; Bara för att Gud förlåter synderna jag brutit mot hans vilja (eller hur det sägs) så betyder det väl inte att mina två kompisar förlåter mig?? Jag fattar faktiskt inte den här delen av den kristna tron...

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Det är en spännande fråga och den är inte helt lätt att svara på. När du skriver "jag har förlorat mina två vänner", vad betyder det? Betyder det att ni inte umgås längre eller att de inte lever längre? Det blir lite olika frågor beroende på vad detta "förlora" betyder.

Bara för att Gud förlåter så betyder det väl inte att kompisarna förlåter. Det är helt riktigt. Vad är då meningen med att Gud förlåter? Vi tänker oss Gud som tillvarons kraftkälla. Den källa som ville ditt liv. Överhuvudtaget så tänker vi oss Gud som den som skapar, är konstruktiv och vill liv. Vi är skapade till Guds avbild och meningen är att vi också ska skapa, vara konstruktiva och ge liv till varandra. När vi är destruktiva och är elaka så hindrar vi livet. Då vänder vi oss bort från Gud och våra medmänniskor.

När Gud förlåter så säger han: Jag vet att du valde det onda men jag tror att du kan göra det goda. Jag bär ditt onda för att du ska kunna välja ditt goda. Det goda är starkare. Lycka till i fortsättningen. Jag är med dig.

Ungefär så säger Gud i förlåtelsen.

Om det är så att dina kompisar inte lever så kan du inte få veta om de förlåter dig. Du kan bara veta att den som skapade er allihop tror på dig. Gud vill att du ska leva och att du ska välja det goda, goda tankar och handlingar mot andra och mot dig själv.

Är det så att ni inte umgås så behöver du be dem om förlåtelse också. Det kan svårt. Kanske behöver ta hjälp av någon. Kanske de inte vill ta emot din förlåtelse. Men då har du i alla fal visat din goda vilja. Vi sprider det goda och bidrar med liv när vi tar ansvar för det vi har gjort. Att be om förlåtelse är att ta ansvar i efterhand.

Tack för en tänkvärd och klurig fråga!
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar