Frågor och svar om kärleksrelationer

11 Jun 2010, 11:00 143
Annat, 0 år
Question


Hejsan!
Jo de är så här att jag och min pojkvän vi är båda kristna. Men vi har ett problem... Båda vi vill ha sex innan äktenskap även fast våra föräldrar inte riktigt vill att vi ska ha de innan vi har gift oss. Men tekniskt sätt så gör vi inget fel väll? Bibeln rekomenderar att man gifter sig först men de står inget om att man inte får ha de. Vi kan INTE vänta i flera år tills vi har gift oss! Något år går nog, men inte längre än så.. Vi får inte ens sova i samma rum för våra föräldrar för att dom tror att vi ska göra ''de''.. Men en natt så bestämde vi att han skulle sova i min säng i smyg men mamma hade tydligen märkt de och blev jättebesviken på mig! Och jag vill verkligen inte svika henne!! Men vi är så otroligt kära i varandra han och jag..
mvh

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Den här frågan kommer upp då och då. Det är flera som är kära och önskar ha sex innan äktenskapet. Men lever i en tradition som inte tillåter det. Risken är att man gifter sig för att få ha sex. Det är en dålig anledning för äktenskap. Därför måste man fråga sig vad är ett äktenskap? Diskutera frågan på allvar. Att så mycket av äktenskapet ska handla om tillträde till sex leder till en konstig syn på äktenskapet. Det riskerar också att leda till många skilsmässor. Därför att äktenskapet handlar om att bygga något mycket större än så.

Man bör också fråga sig varför sex är viktigt. Vi lever i en kultur just nu som är väldigt sexualiserad. Nästan all reklam, alla budskap och alla media handlar om sex. Många känner därför pressen - jag måste ha sex annars är jag onormal. Jag tycker att det är sunt att ha sex innan man gifter sig. När tiden är mogen är det ett sätt att lära känna varandra. Det är bra att veta om man funkar ihop sexuellt. Då vet man också att man inte gifter sig av den anledningen.

Jag tycker däremot inte att det är sunt att behovet av sex kryper längre och längre ner i åldrarna. Enligt svensk lag får man inte ha sex före 15 års ålder. Anledningen till det är bl a att skydda unga från att bli sexuellt utnyttjade. Läs mer om detta på http://www.umo.se

Bibliskt sett är det svårt att hitta ställen som uttalar sig om detta utifrån den situation vi lever i idag. Lyssnar man på Jesus så uppmanar han till omsorg om varandra. Du kan säkert den gyllene regeln som finns i alla religioner - allt vad du vill att människor ska göra för dig, det ska du också göra för dem. Däremot är det så de flesta religiösa traditionerna förespråkar att man ska vänta med sex till äktenskapet. Förr i tiden var det så att barn som föddes utanför äktenskapet hade det svårare att bli försörjda. De saknade flera rättigheter. Att se till att barn föddes inom äktenskapet var ett skydd för barnen.

Till sist kan jag bara säga att man inte behöver ha bråttom med sex. Hade ni varit 18 år ser jag inget hinder till att ni skulle kunna ha sex med varandra om ni litar på varandra och tror på varandra. Nu är ni 15 år. Man mognar olika fort. Ni kanske känner er mogna. Men de flesta 15-åringar har inte jätte mycket livserfarenhet. Tänk efter hur det skulle kännas att ha haft sex och berätta det för mamma eller att din killes kompisar får veta det. Är du redo för det? Hur kommer det sammanhang som du befinner dig i reagera på det? Kanske har familjen lättare att acceptera det om ni har varit ihop något år till. Det händer så mycket i era liv just nu. Tålamodet är inte det bästa hos en 15-åring. Därför kan jag bara råda dig att tänka efter, känna efter och prata med dem som står dig nära eller en skolkurator.

Vänliga häslningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar