Frågor och svar om mobbning

11 Jun 2010, 14:00 120
Kille, 16 år
Question


hej jag heter fredrik , ja har en känsla ..jag älskar verkligen gud och jesus, mina kompisar mobbar mej för detta. det är inte alls kul vad ska jag göra för att få dom sluta? för jag ÄLSKAR verkligen jesus och gud.

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Så fort vi älskar någonting eller tycker om någonting så finns det andra som retas, mobbas och gör sig lustiga över det. Varje gång vi tar ställning för något så gör vi oss sårbara. När du säger att det här med Gud och Jesus är viktigt i ditt liv, så blir du en måltavla för alla som inte vågar säga vad de tycker och tänker. Världen blir mycket roligare om det fanns fler sådana som du. Jag lär mina barn att man ska heja på sitt eget lag, inte bua på motståndaren. Det blir mycket bättre stämning när vi hejar på varandra istället för att bua. När vi hejar så byggar vi upp och när vi buar river vi ned. Du är en sån som bygger upp. Men det blir jobbigt att bygga ensam.

Jag tror att man måste vara trygg i sig själv och mogen för att våga stå för vad man tycker. I tonåren verkar det som om de flesta tycker att allt är tråkigt och dåligt. Så länge man tycker det kan ingen mobba en eller retas. Därför väljer de flesta den tråkiga attityden att bua och att riva ner.

Din attityd är därför så otroligt viktig. Det är viktigt med människor som vågar vara sårbara. Det är bara de modigaste som vågar det. Men för att inte gå under för andra människors mobbing så behöver man vänner som stöttar. Vad kan du göra?

Finns det någon du kan dela detta med?
Jag vet inte om du brukar prata med dina kompisar om Gud och Jesus, men om du gör det så tycker jag att du kan ta det lugnt med det om de inte är intresserade.
Du behöver inte svara dem.
Du kan beöva ta upp det med en skolkurator eller någon annan professionell hjälp.
Skolan får inte tolerera att mobbing förekommer.
Läs mer om mobbing http://www.friends.se/?id=1591

En sak är säker, det behövs fler sådana som du som bygger upp.
Hälsningar
[email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar