Frågor och svar om självmisshandel

14 Jun 2010, 11:00 128
Tjej, 13 år
Question


heej. jag mådde dåligt för ett tag sen och då började jag med att skära mig. i början va de med bara nålar. men nu har jag börjat med knivar och rakblad. men de är de att jag mår INTE dåligt nu. jag vill bara inte sluta. jag tycker de är en skön känsla när jag skär mig. men min mamma har sett allt och hon får damp hela tiden och hotar med både de ena och de andra. jag vet inte vad jag ska göra?. jag vill bara inte sluta.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

när man skär sig frigörs många hormoner som kan göra att man känner sig bättre och att det är skönt. Det fungerar ungefär på samma sätt som rökning eller droger, och precis som man kan bli beroende av droger så känner du ett beroende av rakbladen.

Det kan kännas onödigt att sluta med något som känns bra och skönt, men kanske finns det något annat du kan göra för att uppnå samma känsla? Träning kan vara ett alternativ.

Det finns alltid en risk för att du måste skära mer och djupare med tiden, för att uppnå samma känsla, och då börjar du bli farligt ute.

Så försök hitta något som ger samma känsla men inte är farligt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar