Frågor och svar om Ätstörningar

23 Jun 2010, 17:00 116
Annat, 0 år
Question


Hej jag har en kompis, som jag tror är underviktig, hon är 168cm och väger mellan xx-xxkg. Jag och några fler av mina kompisar försöker prata med henne om hennes vikt men varje gång vi tar upp ämnet så undviker hon det. Hur ska man göra då?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Det stämmer, hennes vikt gränsar till undervikt. Det är svårt att avgöra om hon bara har en sådan kropp eller om det ligger problem bakom. Jag tycker att ni verkligen ska sätta er ner till henne och be om ett svar. Gå in på henne hårt utan berätta att ni oroar er för henne och om hon skulle ha problem så vet ni vart hon kan vända sig (www.abkontakt.se). Vet att ni pratat med henne redan men jag tänker mer att ni ska sätta er ner allihop tillsammans, alla vänner bara för detta ändamål. Om hon fortsätter att undvika detta och ni blir riktigt oroliga, tala med någon vuxen i hennes närhet. Tala dock om för henne att ni kommer göra detta så att hon är medveten om alla steg ni tar.

Varmt lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar